Otthon / Egyéb / Gazdaságvédelmi operatív törzset alakít a kormány – hvg.hu

Gazdaságvédelmi operatív törzset alakít a kormány – hvg.hu

Eddig 480 milliárd forint ment a koronavírus elleni védekezésre.

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Varga Mihály pénzügyminiszter, számvetéssel kezdte. A járvány elleni védekezési alapba 633 milliárd forintot irányítottak, ebből eddig 480 milliárdot használtak fel. „Az alapból fedeztünk minden egészségügyi beszerzést, így például a maszkok, a védőfelszerelések és a lélegeztetőgépek megvásárlását, de egyebek mellett a kiskunhalasi járványkórház felépítésének költségeit is” – mondta Varga.

A gazdaságvédelmi alap 923 milliárd forintjából eddig 904 milliárdot használtak fel, egyik részét a munkahelyek megóvására, másik részét új beruházások támogatására fordították.

Az interjú későbbi pontján megkérdezték a tárcavezetőt, hogy „idén számíthatnak-e az idősek az év végén valamilyen extra juttatásra.” A miniszter nem volt rest válaszolni:

A kérdésre korai lenne válaszolni, még csak júniust írunk, ebből a szempontból pedig a szeptemberi, októberi adatok számítanak lényegesnek. Azt ugyanakkor rögzítenem kell, hogy számításaink szerint idén zsugorodni fog a magyar gazdaság, mégpedig nagyjából három százalékkal. A költségvetési hiány – a korábbi évekkel ellentétben – három százalék felett lesz: 3,8 százalékkal számoltunk, de megeshet, hogy a mutató ezt is meghaladja végül. Államadósságunk szintén növekedhet, az év végére újra a GDP hetven százaléka fölé emelkedhet. Ilyen helyzetben elsősorban a munkahelyek megtartására, a gazdaság stabilizálására összpontosíthatunk.

De az is kiderül a beszélgetésből, hogy a kormány a „hazai vállalkozások helyzetének javításáért érdemi lépéseket tesz”, létrehozzák például a

a gazdaságvédelmi operatív törzset, rövid elnevezéssel a GOP-ot.

Hogy ennek mi lesz a feladata? Varga szerint „a GOP – amely már a jövő héten megtarthatja alakuló ülését – nyolc-tíz állami hatóság, szervezet, például az adóhivatal, a fogyasztóvédelem és az államkincstár képviselőit tömöríti majd. Azért éppen őket, mert a GOP azt a feladatot kapja, hogy azonosítsa és számolja fel azokat az adminisztratív szabályokat, amelyek fékezik az újraindítást, akadályozzák a vállalkozások tevékenységét, megnehezítik a hétköznapi ügymenetet. Azt tapasztaljuk, hogy a magyar közigazgatás nemegyszer fékező erőt jelent, nem pedig előre lendítő tényezőt.”

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László a minap sürgette, hogy a kata szabályait (kisadózó vállalkozások tételes adója) alakítsák át. Erre Varga csak annyit mondott, hogy a kamara felvetése megfontolandó, a „részletes adatok ugyanis azt mutatják, hogy számos esetben bújtatott munkavégzésről van szó, vagyis nem munkavállalóként, hanem katás vállalkozóként alkalmazzák a munkaerőt. Ezt a jelenséget meg kell szüntetni, a Pénzügyminisztérium és a kamara szakemberei megkezdték a közös munkát, elemzik a lehetőségeket. Erről most csak annyit mondhatok, hogy sietségre nincs ok, az esetleges szabályváltozások legkorábban jövőre léphetnek életbe.”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: