Otthon / Friss hírek / Milyen következtetéseket vonhat le a magyar ellenzék a szerbiai választásból?

Milyen következtetéseket vonhat le a magyar ellenzék a szerbiai választásból?

“Van abban valami tragikus, hogy jelenleg a világon talán Szerbia politikai berendezkedése hasonlít leginkább Magyarországéra” – írja Gyöngyösi Márton a hvg.hu-n. A jobbikos EP-képviselő szerint 

“Szerbiában ma ugyanúgy a párttagság az előrejutás záloga, a szabad sajtót üldözik, az ellenzékieket megfenyegetik, közben pedig a fiatalok tömegével hagyják el az országot, ahogyan itthon. Ebben a számunkra nem ismeretlen rendszerben kellett volna a szerb ellenzéknek értékelhető eredményt felmutatnia.”

A politikus négy következtetést is levont a magyar ellenzékre nézve az Aleksandar Vučićék kétharmados győzelmét hozó szerbiai választásból:

  1. a szerb ellenzék egy része bojkottal próbálta felhívni Európa figyelmét az ottani helyzetre, de az akció nem ért célt, a Szerb Haladó Párt a Néppárt tagja, Vučić pedig sorra kapta a gratulációkat – “A kivonulás, a bojkott és csendes ellenállás tehát nem működik.”
  2. “A megosztottság nem működik”
  3. “A civil jelöltek nem oldják meg” – Gyöngyösi ezt a következtetést abból vonta le, hogy az ország egyik leghíresebb színésze, Sergej Trifunović gyengén szerepelt
  4. “A határon túli magyarságot duplán nyomják el: A választás másik nagy „nyertese” a határon túli magyarok kilóra eladásának bajnoka, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) lett, akik büszkén jelentették be, hogy évtizedek óta ennyi mandátumot nem nyertek, pedig hát közben a délvidéki magyarság felére apadt.”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: