Otthon / Barcsi hírek / Képek a tegnapi özönvízről: Volt ahol biciklist sodort el a víz, utakat kellett lezárni

Képek a tegnapi özönvízről: Volt ahol biciklist sodort el a víz, utakat kellett lezárni

Folyamatosan küzdöttek a Katasztrófavédelem munkatársai a vízzel

A rendkívüli időjárás miatt több helyen fákat döntött ki a viharos erejű szél, utcákat öntött el a víz, de házakból, pincékből és garázsokból is szivattyúzni kellett a felgyülemlett csapadékot. Somogy megye déli térségében volt szükség legnagyobb számban a tűzoltó egységek beavatkozására.

A hivatásos és az önkéntes tűzoltók mellett a vízügy szakemberei, az önkéntes mentőszervezetek tagjai is részt vettek a védekezésben.

Ennyi minden dolguk volt a lánglovagoknak a hirtelen jött nagy mennyiségű eső miatt:

  • Szombaton, nem sokkal éjfél után az esőzések következtében nagy mennyiségű sár zárta el az utat a desedai arborétumnál. A KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói egy erőgép segítségével eltávolították a környező dombokról lezúduló földet.
  • Csurgó közelében a vasúti sínekre, Segesden pedig az útra dőlt egy fa a reggeli órákban. Mindkét esetben a nagyatádi hivatásos tűzoltók avatkoztak be és szüntették meg a veszélyeztetést.
  • Nem sokkal dél előtt egy mintegy húsz méter magas fa dőlt az útra Berzencén. A barcsi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók motorfűrésszel eltávolították a fát.
  • A felgyülemlett csapadékvíz eltávolítására túlnyomórészt a megye déli részén volt szükség. Segesden, Böhönyén és Csurgón a tűzoltó egységek a lakóházakra veszélyt jelentő esővizet szivattyúzták ki, de Nagyszakácsin és Nagybajomban is szükség volt az egységek beavatkozására, ugyanis több ház pincéjébe és garázsába is betört a víz.
  • A 68-as főúton, Segesd közelében több gépjármű is elakadt az esőzés miatt összegyűlt vízben. Az úton rekedt utasokat a böhönyei önkormányzati tűzoltók mentették ki. A nagy mennyiségben lehullott csapadék következtében, megelőző jelleggel házakból is kellett kitelepíteni személyeket Vésén, Darvas pusztán és Böhönyén. A kitelepítést a polgármesterrel együttműködve hajtották végre a tűzoltók.
  • Böhönyén több utcában, Csurgón a halastavaknál és a csurgónagymartoni gátnál is a hivatásos tűzoltók és a helyiek közösen töltötték a homokzsákokat, hogy a víz útját állják. Zákány Jókai utcájában a Somogy Mentőcsoport tizenhárom fővel árvízi védekezési munkákban vett részt, homokzsákot pakoltak és vizet szivattyúztak.
  • Böhönyén egy kerékpárost sodort el a víz, de egy ház kerítésében meg tudott kapaszkodni. A segítségére a KÖTÉL Egyesület tűzoltói vonultak, akik mentőcsónakjukkal kihozták a bajba jutott személyt.

A beavatkozások és az elhúzódó káresemények felszámolása a szombat esti órákban is zajlanak még.

Képek a mentésről:

Fotók és infó: Katasztrófavédelem

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tibi atya elítélte Jakab Péter 4,4 milliós büntetését, és támogatna egy közösségi gyűjtést

Mint korábban már beszámoltunk róla, 4,4 millió forintra büntette Kövér László házelnök Jakab Pétert, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjét …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: