Otthon / Barcsi hírek / Képek a tegnapi özönvízről: Volt ahol biciklist sodort el a víz, utakat kellett lezárni

Képek a tegnapi özönvízről: Volt ahol biciklist sodort el a víz, utakat kellett lezárni

Folyamatosan küzdöttek a Katasztrófavédelem munkatársai a vízzel

A rendkívüli időjárás miatt több helyen fákat döntött ki a viharos erejű szél, utcákat öntött el a víz, de házakból, pincékből és garázsokból is szivattyúzni kellett a felgyülemlett csapadékot. Somogy megye déli térségében volt szükség legnagyobb számban a tűzoltó egységek beavatkozására.

A hivatásos és az önkéntes tűzoltók mellett a vízügy szakemberei, az önkéntes mentőszervezetek tagjai is részt vettek a védekezésben.

Ennyi minden dolguk volt a lánglovagoknak a hirtelen jött nagy mennyiségű eső miatt:

  • Szombaton, nem sokkal éjfél után az esőzések következtében nagy mennyiségű sár zárta el az utat a desedai arborétumnál. A KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói egy erőgép segítségével eltávolították a környező dombokról lezúduló földet.
  • Csurgó közelében a vasúti sínekre, Segesden pedig az útra dőlt egy fa a reggeli órákban. Mindkét esetben a nagyatádi hivatásos tűzoltók avatkoztak be és szüntették meg a veszélyeztetést.
  • Nem sokkal dél előtt egy mintegy húsz méter magas fa dőlt az útra Berzencén. A barcsi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók motorfűrésszel eltávolították a fát.
  • A felgyülemlett csapadékvíz eltávolítására túlnyomórészt a megye déli részén volt szükség. Segesden, Böhönyén és Csurgón a tűzoltó egységek a lakóházakra veszélyt jelentő esővizet szivattyúzták ki, de Nagyszakácsin és Nagybajomban is szükség volt az egységek beavatkozására, ugyanis több ház pincéjébe és garázsába is betört a víz.
  • A 68-as főúton, Segesd közelében több gépjármű is elakadt az esőzés miatt összegyűlt vízben. Az úton rekedt utasokat a böhönyei önkormányzati tűzoltók mentették ki. A nagy mennyiségben lehullott csapadék következtében, megelőző jelleggel házakból is kellett kitelepíteni személyeket Vésén, Darvas pusztán és Böhönyén. A kitelepítést a polgármesterrel együttműködve hajtották végre a tűzoltók.
  • Böhönyén több utcában, Csurgón a halastavaknál és a csurgónagymartoni gátnál is a hivatásos tűzoltók és a helyiek közösen töltötték a homokzsákokat, hogy a víz útját állják. Zákány Jókai utcájában a Somogy Mentőcsoport tizenhárom fővel árvízi védekezési munkákban vett részt, homokzsákot pakoltak és vizet szivattyúztak.
  • Böhönyén egy kerékpárost sodort el a víz, de egy ház kerítésében meg tudott kapaszkodni. A segítségére a KÖTÉL Egyesület tűzoltói vonultak, akik mentőcsónakjukkal kihozták a bajba jutott személyt.

A beavatkozások és az elhúzódó káresemények felszámolása a szombat esti órákban is zajlanak még.

Képek a mentésről:

Fotók és infó: Katasztrófavédelem

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Az Orbán-kormány 4 millió beoltottnál kinyitná a mozikat, a színházakat, az éttermeket, a kocsmákat és a szállodákat

A Magyar Hírlap információi szerint az Orbán-kormány nagy bejelentésre készül, amennyiben megvan a 4 millió beoltott …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: