Otthon / Barcsi hírek / DÉL-SOMOGYI POLGÁRMESTEREK A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN: NAGYATÁDON CSÖKKENTETTÉK, BARCSON MEGEMELTÉK A BÉRLETI DÍJAKAT

DÉL-SOMOGYI POLGÁRMESTEREK A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN: NAGYATÁDON CSÖKKENTETTÉK, BARCSON MEGEMELTÉK A BÉRLETI DÍJAKAT

Van pár ékes példa arra, hogy amikor veszélyhelyzeti felhatalmazást kapnak egyes fideszes önkormányzati vezetők, akkor azonnal keménykedni kezd a polgármester.

Nézzük csak! Komló, Nagykanizsa, Szekszárd.
egymaga fogadta el a költségvetést a testület helyett
egymaga döntött a tiszteletdíjakról
egymaga távolított el megválasztott tisztségviselőket
Mindenhol így tettek a fenti városok fideszes polgármesterei.

Ennek fényében még visszatetszést keltőbb az a sivalkodás, amit a kormánypárti megmondóemberek és trolljaik levágtak a felhatalmazási törvényre mondott ellenzéki „NEM” miatt.

Tényleg csodálkoznak a felváltva hisztikéző és penetránsan gyűlölködők, amiért az ellenzék elutasította az egypárti túlhatalom megerősítését?

Ha a mezei polgármestereik így használták a vírus miatt ölükbe pottyant hatalmat, akkor miért tett volna pont a “főnökük” másképp?
Nincs két Fidesz, csak egy van!

És az ilyen!

Nem lenne muszáj, hogy ez legyen a módi, hiszen a volt LMP-s országgyűlési képviselőből lett túrkevei polgármester, Sallai Róbert Benedek például imígyen írt közösségi oldalán:

A vészhelyzet óta minden szükséges intézkedést – ami hatásköröm volt – meghoztam, és amiben csak tudtam intézkedtem, de még ezen munka beszámolóját is bevittem a képviselő-testületi ülésre jóvá hagyásra, aminek kihagyása: fel sem merült bennem. Mindenkit biztosítani kívánok: radikális demokratának tartom magam, hiszem, hogy a város azért választott egy sokszínű képviselő-testületet, hogy minél több lakos képviseltetve érezze magát, akiket nem kívánok kizárni egyetlen döntésből sem. A várost eben a nehéz helyzetben vezetni kell, a vezetés határozott kezet igényel, konkrét döntéseket, ami nem tetszhet mindenkinek. Sajnos néha rohannom kell előre, néha csak utólag tudok pár dologról tájékoztatni néhányakat a testületből, amiért ezúton is elnézést, bocsánatot kérek, de ami tőlem telik megteszem. Fenn kívánom tartani ameddig csak lehet a demokratikus alapelveteket a túrkevei döntéshozásban, ameddig ez intézkedést nem lassít, hatékony beavatkozást nem hátráltat.”

LÁSSUK, MI A HELYZET DÉL-SOMOGYBAN!

A Rinya parti Nagyatádon már korán éreztette a járvány a negatív gazdasági hatásokat. Az Atádhíren ekként számoltak be a kárenyhítésről:

A rendkívüli intézkedések jelentősen rontották a kereskedelemben, a szolgáltatásban dolgozók munkafeltételeit is. Gyorsan csökkent forgalmuk, bevételük. Közülük 12-en az önkormányzattól bérelt üzlethelyiségekben dolgoznak. Annak érdekében, hogy ezek a kisvállalkozások, egyéni vállalkozók megőrizzék működőképességüket, meg tudják tartani alkalmazottaikat, a képviselő-testület tagjaival egyeztetve a következő határozatot hozta a polgármester: a Nagyatád Város Önkormányzatától bérelt üzlethelyiségekben tevékenységüket végző kereskedő és szolgáltató vállalkozások bérleti díját 60%-kal csökkentik.”

Ormai István, Nagyatád független polgármestere

Tehát a pártfüggetlen Ormai István, élve a veszélyhelyzetben kapott többletjogaival, a képviselőkkel konzultálva csökkentette a bérleti díjakat.

Nézzük, hogyan működött mindez kicsit délebbre, a Dráva partján, Barcson!

A barcs.hu lakonikus tömörséggel így számolt be a történtekről:

Barcs Város Polgármestere 2020. március 19. napján – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, valamint a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet alapján – veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat-és hatáskörét gyakorolva az alábbi rendeleteket hozta.”

Ezt követően sorolják azokat a rendeleteket, amelyeket a Fidesz-KDNP-s Koós Csaba polgármester egyedül hozott meg.

Koós Csaba, Barcs kormánypárti polgármestere

http://www.barcs.hu/index.php/news/hirek/77-hirek/5975-rendeletek-kihirdetese-2020

Ezek között ott található kettő nagyon érdekes (az érintettek számára viszont minden bizonnyal fájdalmas) intézkedés.

  1. A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti alapellátások térítési díjának megállapítása. (Ami a gyakorlatban emelést jelent.)

http://www.barcs.hu/images/egugy_int/szoci%C3%A1lis%20t%C3%A9r%C3%ADt%C3%A9si%20d%C3%ADj%20rendelet%20m%C3%B3dos%C3%ADt%C3%B3%202020.03.19..pdf

  1. Az önkormányzati lakások lakbéréről és a helyi támogatásról szóló 24/2003. (XI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról. (Ami a gyakorlatban szintén emelést jelent.)

http://www.barcs.hu/images/barcs/lakb%C3%A9r%20rendelet%20m%C3%B3dos%C3%ADt%C3%B3%202020.03.19._copy.pdf

Tudomásunk szerint a dél-somogyi város két önkormányzati képviselője, Kiss Anita és Anderné Röszler Erika, akik a BÉKE Egyesület – Dél-Somogyért Egyesület – Jobbik színeiben szereztek mandátumot, levélben kérték a település polgármesterét, hogy vonja vissza a képviselőtestület nélkül meghozott rendeleteket, de elutasító választ kaptak.

Anderné Röszler Erika önkormányzati képviselő Barcs, BÉKE Egyesület – Dél-Somogyért Egyesület – Jobbik

Kiss Anita önkormányzati képviselő Barcs, BÉKE Egyesület – Dél-Somogyért Egyesület – Jobbik

A térség ellenzéki országgyűlési képviselője, a Jobbik alelnöke, Ander Balázs telefonos megkeresésünkre reagálva elmondta, hogy álláspontja szerint a képviselő-testület megkerülésével hozott rendeletek veszélyhelyzet idején legitimek, de csak akkor, ha kiállják a törvényesség próbáját.

Ander Balázs országgyűlési képviselő, Jobbik

Ander véleménye szerint a különleges felhatalmazásokkal csak a különleges jogrend okául szolgáló helyzet elhárítása érdekében elkerülhetetlen és arra alkalmas intézkedések hozhatók. És minden olyan intézkedés, ami nem elengedhetetlenül szükséges, ami nem áll észszerű kapcsolatban ezzel a céllal, az nem is lenne meghozható. Az ellenzéki honatya hozzáfűzte, inkább a nagyatádi modellt tartja követendőnek, hiszen a járvány nagyon sok embert fog gazdaságilag is megviselni, és éppen ezért nem kellene az ő terheiket még tetézni az ilyesféle húzásokkal.

Portálunk mindenesetre döbbenten áll a történtek előtt. Számos panaszos levelet kaptunk a barcsi bérleti díjak növelésével kapcsolatban, hiszen az érintett lakók nem értik, hogy miért kell a vészterhes időkben még ilyesmivel is növelni a kiadásaikat.

Független jogászokkal is konzultáltunk, akik szintén nem látnak indokot arra, hogy a polgármester a képviselő-testület kikapcsolásával hozzon olyan egyszemélyi döntést, amelyiknek az égadta világon semmi köze sincs a veszélyhelyzethez.

Az ügy a legutóbbi testületi ülésen is előkerült. Mondani sem kell, hogy kormánypárti képviselőtestületi többség azonban rendben lévőnek látja a dolgot.

Mondjuk, legalább a polgármesteri narratíva lehetne egy kicsit koherensebb. Noha nyilván nem lepődünk meg a sületlenségek szajkózásán…

  1. Az önkormányzati lakások bérleti díját azért kell emelni, hogy ne kerüljön veszélybe a költségvetés.

  2. A gépjárműadó állam általi elvitele nem veszélyezteti a város költségvetését.

Mi van? Nooormális?

P. R.

Képek forrása: internet, Facebook

 

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Megváltoztatja a hitelmoratórium szabályait a kormány – mfor.hu

Megint a bankokon csattanhat az ostor. Figyelemre méltó üzenete volt a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergelynek …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: