Otthon / Egyéb / Törlesztési moratórium 2021-ben is: mire utalhatott Gulyás Gergely? – portfolio.hu

Törlesztési moratórium 2021-ben is: mire utalhatott Gulyás Gergely? – portfolio.hu

Tárgyalást kezdett a kormány a bankszövetséggel arról, hogy jövőre tudnak-e további kedvezményeket vagy részbeni moratóriumot biztosítani cégeknek – jegyezte meg a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely. Valószínűleg nem a központi, államilag szabályozott törlesztési moratórium meghosszabbítására gondolt a miniszter.

A miniszter a gazdaság újraindítására vonatkozó felvetésre kifejtette: a vállalkozások igénybe vehetik egyebek mellett a munkahelyvédelmi, illetve munkahelyteremtő bértámogatást, a Széchenyi-kártya programot, a fejlesztési bank termékeit, a high-tech- és zöldpályázati konstrukciót, a versenyképesség-növelő támogatást, a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési programot és a hitelmoratóriumot. Hozzátette:

TÁRGYALNAK A BANKSZÖVETSÉGGEL ARRÓL, HOGY JÖVŐRE TUDNAK-E TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEKET VAGY RÉSZBENI MORATÓRIUMOT BIZTOSÍTANI CÉGEKNEK

– számolt be az MTI.

A miniszter szavai vélhetően nem az államilag szabályozott törlesztési moratórium meghosszabbítására vonatkoznak, amely idén december 31-én lejár, hanem arra, hogy a bankok saját piaci eszközeikkel, például türelmi időszakok és átstrukturálások alkalmazásával segítsék az adósságszolgálati nehézségekkel küzdő vállalatokat. Ezt az előző válság idején is nagy tömegben alkalmazták a hitelintézetek.

Egyelőre meglehetősen kevés adattal rendelkezünk arról, hogy a hitelezett cégek körében mekkora a csődráta. A Magyar Nemzeti Bank tavaszi felmérése szerint, amelyet április végén ismertetett Nagy Márton korábbi alelnök a Portfolio online konferenciáján,a vállalatok 9%-a fizetésképtelenséggel küzd, 33% pedig elbocsátáson gondolkodik. A vállalatok 40%-a negyedéven belül hitelből gondolta fizetni a béreket. Rövid távon nagyon felértékelődött ezért a likviditási célú hitelek szerepe, miközben a beruházási célok is megmaradtak.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: