Otthon / Friss hírek / Milliárdos pénzeső kormányközeli szervezetekre – nepszava.hu

Milliárdos pénzeső kormányközeli szervezetekre – nepszava.hu

Új alapítványt készül létrehozni a magyar kormány, amelynek rögtön el is különítenek 9,1 milliárd forintot – derül ki abból a törvényjavaslatból, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztett a parlament elé, s amelyet Gulyás Gergely kancellárminiszter előadóként jegyez.
A rejtélyes szervezet a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítvány nevet viseli majd, és a javaslat szerint közérdekű vagyongazdálkodással fog foglalkozni a Millenáris Parkban. A vezetőségét a „társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter”, azaz az emberi erőforrások tárca vezetője, Kásler Miklós nevezi majd ki. A javaslat igen hosszan, de elég zavarosan taglalja, mi lesz az új alapítvány feladata: „a nemzeti és a nemzetközi együttműködést jelképező, Európa társadalmi, kulturális és életmódbeli értékein, a tudományos technikai fejlesztésen és az információs társadalom eredményein alapuló, jövőt bemutató tudományos, kulturális és oktatási központ és innovatív, családbarát, interaktív közösségi tér megteremtésének és működési feltételeinek a biztosítása”.
Ugyanez a törvénytervezet újabb, jelentős állami támogatást biztosít a Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC), amely deklaráltan elitképzéssel és tehetséggondozással foglalkozik. A kormány javaslatára az állam átengedné az MCC alapítványának a Pécs központjában lévő helyőrségi klub épületét, amelyet 2018-ban még 425 millió forintért hirdette eladásra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ám az épület nem kelt el, s most a Semjén-Gulyás-féle tervezet átengedné a háztömböt az MCC-nek.
A javaslat szerint az alapítvány akár el is adhatja az ingatlan. Az MCC igencsak jól beágyazott a NER-be: a kuratórium elnöke Gulyás államtitkára, Orbán Balázs, a vezetőségében ott ül továbbá a Fidesz ideológusaként számon tartott Lánczi András, és az Orbán-család bizalmasa, Madarász László, alapítója Tombor András pedig a miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád bizalmasa. A szervezet 2019-ben közel félmilliárd forint támogatást kapott, idén júniusban pedig az állam átengedett számára 10-10 százaléknyi, tulajdonában lévő Mol, illetve Richter részvényt. Szintén jól jár a kormány tudományszervezési döntéseit rendszerint támogató Professzorok Batthyány Köre: a mögötte álló alapítványt közérdekű vagyonkezelővé minősítenék, illetve állami vagyont engednének át a szervezetnek, ám a tervezetből nem derül ki, pontosan mennyit és mit. Az alapítvány idén júniusban is kapott 3,5 milliárdot Rogán Antal minisztériumától a 2020-as működésére.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Válság van, százezrek vannak munka nélkül, de Orbánék rájöttek, mitől lehetne jobb a helyzet: Építenek egy újabb stadiont!

Kellett, mint egy falat kenyér!  Hoppál Péter büszkén jelentette be Facebook-oldalán a hírt amire mindenki …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: