Otthon / Friss hírek / Hatalmas, légcsavaros katonai szállítógépeket vehet Magyarország, megint csak német biznisz – nepszava.hu

Hatalmas, légcsavaros katonai szállítógépeket vehet Magyarország, megint csak német biznisz – nepszava.hu

Elsőként csatlakoztunk a nemzetközi katonai légszállítási projekthez.

Magyarország az első ország, amely csatlakozott a német Luftwaffe Multinational Air Transport Unit (MNAU) programjához – írja az Index a német fegyveres erők honlapja alapján. A 2017-ben Németország által megrendelt 40 darab A400M légcsavaros katonai szállítógéppel kapcsolatban a német szövetségi védelmi minisztérium javaslatot tett egy nemzetközi légi szállító alakulat (MNAU) felállítására.
– A megvalósító csoport felállításával létrejöttek az első tényleges pozíciók az MNAU wunstorfi bázisán, amely lépés egy újabb mérföldkő a többnemzeti, katonai légszállítási projekt megvalósításában. A Magyar Légierő első tisztjeinek integrálásával megkezdődött az együttműködése magyar partnereinkkel– mondta a légi szállító egység felállításának az alkalmából Ingo Gerhartz altábornagy, a Luftwaffe ellenőre.

A lechfeldi repülőtéren hamarosan újabb tíz A400M repülőgép áll az alakulat szolgálatába. Az MNAU tagországainak lehetővé válik, hogy összehangolják repülési tevékenységüket és a légi szállítási igényeiket, és költségeket és erőforrásokat is megtakarítanak a környezet fokozottabb védelme mellett. Előfordulhat, hogy a magyar rakományokat német pilóták szállítják és fordítva, emellett a partnerállamok számára lehetőség nyílik saját felségjelzésű gépeik használatára is az alakulaton belül. Az Index megegyezte, hogy mindez felveti, hogy Magyarország A400 szállítógépeket vásárolhat a jövőben. A magyar állam az elmúlt években komoly hadászati beruházásokba fogott. A kormány 2018 decemberében például összesen 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsit és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveget vásárolt a német Krauss-Maffei Wegmann cégtől. Idén szeptemberben pedig a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága közölte, hogy több mint kétmilliárd euróból összesen 218 darab Lnyx-KF41 gyalogsági harcjárművet szerez be a Magyar Honvédség.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t – hvg.hu

Egy kávé mellett csevegnének a magyar jogállamiság valós helyzetéről. Igazi pezsgést hozott a magyar politikusok …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: