Otthon / Egyéb / Állami támogatással tömték ki az ország legnagyobb pulykás cégét, mielőtt Mészárosék közelébe került – 24.hu

Állami támogatással tömték ki az ország legnagyobb pulykás cégét, mielőtt Mészárosék közelébe került – 24.hu

731,9 millió forint támogatásról kötött szerződést a Pénzügyminisztérium a Gallicoop Pulykafeldolgozó  Zrt.-vel július 27-én – derül ki a minisztérium legújabb szerződéskötési listájáról. A pénzt a szarvasi cég technológiai fejlesztésre kapta. Ez nemcsak azért érdekes fejlemény, mert az ország legnagyobb pulykafeldolgozójáról van szó, a Gallicoop tavaly 35 milliárd forint árbevételt ért el és 2 milliárd forintos profitjából egymilliárd forint osztalékot vettek ki a tulajdonosai, hanem azért is, mert az állami támogatással létrejövő fejlesztés hasznát már más seperheti be. Néhány héttel a szerződéskötés után ugyanis kiderült, hogy a piacvezető pulykás cég tulajdonost vált.

Mint megírtuk, a céget felépítő Erdélyi István az előző évben még arról nyilatkozott, hogy nem akar megválni a Gallicooptól, de végül beadta a derekát:

Nemrég még nem akarta eladni a gazdája, mégis Mészárosék közelébe került az ország legnagyobb pulykafeldolgozója

Eddig úgy tudtuk, nincs kényszerhelyzet, megvannak az utódok, akik továbbviszik a szarvasi céget.

A hivatalos közlemény szerint  három magyar magántőkealap-kezelő vásárolta meg a Gallicoop Zrt.-t, a társaság 100 százalékos részvénycsomagja a Takarék, a Béta és a Status Food Magántőkealap tulajdonába került, az igazgatóság elnöke pedig Csák Gyula lett. Ő cikkünk írásakor is tagja volt a felcsúti multimilliárdos Mészáros Lőrinc agrárportfólióját összefogó vagyonkezelőnek, a Talentis Agro Zrt.-nek, ezért is tartják úgy a piacon, hogy a Gallicoop Mészárosék közelébe került.

Kiemelt kép: Daráltpulykahúst csomagoló gépsor a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. szarvasi üzemében 2017. március 28-án. Fotó: Rosta Tibor /MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Válság van, százezrek vannak munka nélkül, de Orbánék rájöttek, mitől lehetne jobb a helyzet: Építenek egy újabb stadiont!

Kellett, mint egy falat kenyér!  Hoppál Péter büszkén jelentette be Facebook-oldalán a hírt amire mindenki …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: