Otthon / Egészségügy / TASZ: nem jogsértő a maszkviselés kötelezővé tétele

TASZ: nem jogsértő a maszkviselés kötelezővé tétele

Egyre többen keresik a TASZ jogsegélyszolgálatát, mert jogsértőnek tartják, hogy bizonyoson helyszíneken maszkviselésre kötelezik az állampolgárokat – olvasható a szervezet Facebook-posztjában.

Bár ez valóban korlátozza a magánélethez való jogot, mégsem alapjogsértő

– írják, és el is magyarázzák, hogy miért nem.

A maszkviselés egy kötelező magatartásszabály, ami valóban elvonja az egyén döntési szabadságát, “az alapvető jogok azonban nem korlátozhatatlanok”:

“Egy másik alapvető jog védelmében lehet olyan szabályt alkotni, ami alapvető jogot korlátoz, ha ennek ésszerű indoka van, az elérni kívánt célhoz szükséges és azzal arányos, illetve tiszteletben tartja a korlátozni kívánt alapvető jog lényeges tartalmát. A maszkviselés esetében a korlátozást a mások egészséghez való alapvető jogának védelme igazolja, vagyis annak megakadályozása, hogy a maszk viselésére kötelezett személy átadjon egy lehetséges fertőzést a környezetének. Márpedig ezúttal nem csak feltételezés, hogy mások egészsége veszélyben van: most nem egy jövőbeli járványt akarunk elkerülni, hanem a már velünk lévő járvány továbbterjedését akarjuk meggátolni.”

Így tehát az alapjogok jogszerű korlátozásának minden feltétele teljesül, ezért a maszkviselés kötelezővé tétele nem ellentétes az Alaptörvénnyel.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Válság van, százezrek vannak munka nélkül, de Orbánék rájöttek, mitől lehetne jobb a helyzet: Építenek egy újabb stadiont!

Kellett, mint egy falat kenyér!  Hoppál Péter büszkén jelentette be Facebook-oldalán a hírt amire mindenki …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: