Otthon / Friss hírek / Hogy jön ki a 400 ezer forintos átlagkereset? Úgy, hogy a rosszabbul keresők nem számítanak

Hogy jön ki a 400 ezer forintos átlagkereset? Úgy, hogy a rosszabbul keresők nem számítanak

Korábban megírtuk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint júliusban a bruttó átlagkereset 401 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Nem, nem ön szakadt ki a magyar valóságból, ha úgy érzi, hogy itt valami nem stimmel az adatokkal, miközben felteszi a kérdést, “hogy hol vannak a környezetemből azok az emberek, akik ennyit keresnek?”.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva az átlagkereset 413 ezer 360 forintra nőtt. Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 395 ezer 900, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 263 ezer 300 forint volt, mindkettő 10 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Míg a rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt – bruttó átlagkereset 376 300 forintra becsülhető júliusban, ez 10,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az igazság az, hogy a KSH által közölt statisztikák egyre inkább torzítják a hazai valóságot. A Statisztikai Hivatal, ahogy a népszava.hu megírta, az átlagkereseti adatokat úgy teszi közzé, hogy az alacsonyabb fizetéseket egyszerűen nem számolja bele. Cégek esetében csak az 5 főnél nagyobb vállalkozásokról vesznek tudomást, és kizárólag a teljes munkaidőben dolgozók adataira támaszkodnak. Ezzel csak az a probléma, hogy a szerintük meghatározott “átlagból” így kihagynak több mint egy millió, jóval rosszabbul kereső munkavállalót. Ezzel a módszerrel nem nehéz feltornászni az adatokat.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Vezetői válság a kínai vakcinagyártónál, akitől Magyarország oltást remél

E hét kedden váratlanul lemondott Li Cseming (Li Zhiming), a Sinopharm kínai állami tulajdonban lévő …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: