Otthon / Friss hírek / Hogy jön ki a 400 ezer forintos átlagkereset? Úgy, hogy a rosszabbul keresők nem számítanak

Hogy jön ki a 400 ezer forintos átlagkereset? Úgy, hogy a rosszabbul keresők nem számítanak

Korábban megírtuk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint júliusban a bruttó átlagkereset 401 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Nem, nem ön szakadt ki a magyar valóságból, ha úgy érzi, hogy itt valami nem stimmel az adatokkal, miközben felteszi a kérdést, “hogy hol vannak a környezetemből azok az emberek, akik ennyit keresnek?”.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva az átlagkereset 413 ezer 360 forintra nőtt. Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 395 ezer 900, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 263 ezer 300 forint volt, mindkettő 10 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Míg a rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt – bruttó átlagkereset 376 300 forintra becsülhető júliusban, ez 10,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az igazság az, hogy a KSH által közölt statisztikák egyre inkább torzítják a hazai valóságot. A Statisztikai Hivatal, ahogy a népszava.hu megírta, az átlagkereseti adatokat úgy teszi közzé, hogy az alacsonyabb fizetéseket egyszerűen nem számolja bele. Cégek esetében csak az 5 főnél nagyobb vállalkozásokról vesznek tudomást, és kizárólag a teljes munkaidőben dolgozók adataira támaszkodnak. Ezzel csak az a probléma, hogy a szerintük meghatározott “átlagból” így kihagynak több mint egy millió, jóval rosszabbul kereső munkavállalót. Ezzel a módszerrel nem nehéz feltornászni az adatokat.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Orbán Brüsszelbe megy pénzt intézni pénteken

Pénteken Brüsszelbe utazik Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: