Otthon / Egészségügy / Az egészségügyi szakdolgozók nem élnek meg a másod- harmadállás nélkül, csalódottan írtak Kincses Gyulának

Az egészségügyi szakdolgozók nem élnek meg a másod- harmadállás nélkül, csalódottan írtak Kincses Gyulának

Nyílt levelet írt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Kincses Gyulának, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének, amiben elsősorban azt rögzítik, hogy

nem támogatták „az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény” tervezetéről szóló T/13174. számú törvényjavaslatot.

Egyébként a MESZK hétfőn 12:20-kor meg a “rendkívül fajsúlyos, egészségügyi szakdolgozók tízezreit érintő foglalkoztatással kapcsolatos” joganyag szövegét, így valóban néhány órájuk maradt véleményezni a tervezetet, ugyanis aznap délután a Fidesz le is zárta a vitát a javaslatról.

Ahogy arról a tegnapi parlamenti szavazás alkalmával is írtunk, a kivételes eljárásban elfogadott törvényjavaslat több mint egy szimpla béremelés.

A szakdolgozók elutasításának alapvetően nem a mellékletben megjelentetett orvosi bértábla, hanem a joganyag által leírt elvárások, követelmények a szakdolgozói kar számára alapvetően előnytelen helyzet előre vetítése, valamint az egészségügyi ellátórendszer számos területére gyakorolt igen kedvezőtlen hatása, a betegellátás bizonytalanná válása volt.

“Olyan jelentős módosítások találhatóak a jogviszonyra vonatkozóan, amelyek alapjaiban változtatják meg a szakdolgozók foglalkoztatásának gyakorlatát. Félő, hogy az új szabályok bevezetése a szakdolgozói humánerőforrás hiány miatt ellehetetlenítik egyes intézmények működését, hiszen a többes jogviszony kérdése jelentősen szigorodik. A magyar szakdolgozói kar jelentős része másod, sőt harmadállás együttes fenntartásával tudta és tudja biztosítani azt az anyagi biztonságot, amelyet jogosan követeltünk együtt a korábbi tárgyalásokon”

– írták a MOK elnökének.

Szerintük a bérrendezés ilyen egyoldalú formában és ütemezésben való kivitelezése, melyet a foglalkoztatás korlátozásokkal kiegészítenek tömeges megélhetési nehézségeket, pályaelhagyást, sőt országelhagyást eredményezhet.

“Meg kell őrizni munkatársainkat, hiszen magyar betegeket csak magyar nyelven beszélő magyar szakdolgozói karral lehet személyre szólóan ellátni”

– fogalmaztak.

Úgy gondolják, hogy

a hazai ellátórendszer fenntartása, valamint a koronavírus világjárvánnyal való sikeres megküzdés nemcsak és kizárólag a magyar orvosok helytállásának köszönhető, hanem valamennyi egészségügyi dolgozónak és egészségügyben, valamint a szociális ellátásban dolgozónak.

“Mindezek alapján az egészségügyi szakdolgozók rendkívül méltánytalan helyzetbe kerülhetnek, amennyiben egyeztetés nélkül 2021-ben megszűnik közalkalmazotti jogviszonyuk”

– közölte a MESZK.

“Ez idáig azt hittük, hogy szolidárisan együtt képviseljük az egészségügyi dolgozó kollégáinkat. Most sajnos csalódottságunknak kell hangot adni. Reméljük a Magyar Orvosi Kamara szolidaritást vállal velünk, nem fogadja el ilyen formában a törvényt és semmi esetre sem vesz részt a megvalósításában”

– zárul a dr. Balogh Zoltán MESZK-elnök aláírásával jegyzett nyílt levél.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: