Otthon / Egészségügy / Több mint 700 ezer embernek nincs háziorvosa Magyarországon – hvg.hu

Több mint 700 ezer embernek nincs háziorvosa Magyarországon – hvg.hu

Van olyan település, ahol már tizenöt éve nincs háziorvos.

Jelenleg 562 családorvosi praxis vár gazdára Magyarországon, emiatt 700 ezernél is magasabbra tehető azoknak az embereknek a száma, akiknek egyáltalán nincs háziorvosuk – hangzott el az ATV Híradóban. A csatorna Komáromi Zoltánra, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusára hivatkozva közölte az adatokat.

A hírműsorban megjelent többek között a Baranya megyei Ibafa: ott 15 éve nincs háziorvos. Hasonló a helyzet Dióskálon és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn is. Komáromi szerint egy év alatt több mint 20 százalékkal emelkedett a betöltetlen praxisok száma.

Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy háziorvosi praxisközösséget szeretnének létrehozni, a céljuk pedig az, hogy üres praxis Magyarországon ne legyen, és a helyi ellátás színvonala emelkedjen.

A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója az ATV-nek azt mondta: újra vonzóvá kell tenni a háziorvosi szakmát. Ehhez meg kell teremteni a szükséges anyagi és szakmai feltételeket. Szerinte a praxisközösség egy előremutató szakmai irány, amit támogatnak ugyan, de csak opcionálisan.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: