Otthon / Friss hírek / Az OTP beperelte Horvátországot – hvg.hu

Az OTP beperelte Horvátországot – hvg.hu

Az OTP Bank azt állítja, hogy a horvátországi leánybankját 224 millió kunás veszteség érte egy 2015-ben bevezetett jogszabály miatt.

Az OTP Bank Nyrt. nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) Horvátország ellen.

Az OTP – saját oldalán közzétett – álláspontja szerint Horvátország megsértette a Magyarország és Horvátország között fennálló beruházásvédelmi egyezményt a deviza- és devizaalapú lakossági hitelek kötelező átváltásának előírásával.

A közleményben azt írják, hogy az OTP Bank Nyrt. horvátországi leánybankját 224 millió horvát kuna (kb. 10 milliárd 778 millió forint) összegűre becsült veszteség érte egy horvát jogi szabályozás miatt. A 2015-ös előírás szerint a svájci frankban vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra vagy euróalapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon és kamatozással.

Bár az elszenvedett veszteséget az OTP Csoport már elkönyvelte, a tárgyalásos úton való rendezésről, illetve az összeg jogi úton való visszaköveteléséről nem mondott le. A közlemény szerint

a részvényesek, a befektetők és más érintettek érdekeinek védelme miatt vált szükségessé a választottbírósági eljárás megindítása.

Az ICSID Főtitkára a kérelmet 2020. október 16. napján nyilvántartásba vette.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tíznapos oltókampányt hirdetett a kormány, 45 év felett mindenkit beoltanának

Két emailt is kaptak kedden kora este a háziorvosok „az elkövetkező két hét oltási programjáról” …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: