Otthon / Egyéb / Lakásépítés: több mint 30-szoros a különbség az ország két vége között – napi.hu

Lakásépítés: több mint 30-szoros a különbség az ország két vége között – napi.hu

Idén az első félévben 34 százalékkal több – összesen 8697 – új lakást adtak át, mint egy évvel korábban. Százezre lakosra országos átlagban 8,9 új lakás jutott, az átlag azonban több mint harmincszoros különbséget rejt a legjobban és a leggyengébben teljesítő megyék között – derül ki a KSH friss, megyei összesítéséből.

A magyarországi lakásépítés  növekedési üteme 2018 óta lassul, de 2020 első félévében az előző év azonos időszakához képest így is 34 százalékkal több, összesen 8697 új lakás épült az országban. A második negyedévben az előző negyedévinél is nagyobb mértékben, 40 százalékkal emelkedett a használatba vett lakások száma.

A növekedés legnagyobbrészt a vidéki, kisebb lélekszámú, valamint a megyei jogú városok lakásépítéseinek számottevő (47, illetve 40 százalékos) emelkedéséből adódott. A fővárosban és a községekben hasonló mértékben, 22, illetve 23 százalékkal bővült az átadott lakások száma. A fővárosban és a megyék többségében az egy évvel korábbinál több új lakás épült.

Országosan tízezer lakosra 8,9 új építésű lakás jutott. Ám míg Győr-Moson-Sopron megyében az országos átlag több mint háromszorosa, mintegy 30 lakás épült százezer lakosonként, a lista másik végén Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll, ahol az egyet sem éri a számuk, s a hátulról második Nógrád megyében is csak egy új lakásról ad számot a KSH. (Nógrád egyébként az ilyen listákon rendszeresen a legutolsó helyen áll. A szerk.)

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tíznapos oltókampányt hirdetett a kormány, 45 év felett mindenkit beoltanának

Két emailt is kaptak kedden kora este a háziorvosok „az elkövetkező két hét oltási programjáról” …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: