Otthon / Friss hírek / Kőbe véste a kormány a katát, nem enyhítenek a szigorításon – 24.hu

Kőbe véste a kormány a katát, nem enyhítenek a szigorításon – 24.hu

A kormány véglegesnek tekinti a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) 2021. január elsején hatályba lépő szabályozását – mondta az Mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Ennek értelmében a parlament előtt lévő adócsomaghoz nem terveznek a katával kapcsolatban módosító indítványt benyújtani.

A törvényjavaslatban egyébként egy aprócska könnyítés azért mégiscsak van a katával kapcsolatban, ahogy írtuk:

Kicsit enyhítenének a kata szigorításán

Külföldi partnernél kevesebb lenne a katás büntetőadó. Csökkenne a kivaadó, és bővülhetne a kivázók köre.

A portál emlékeztet rá, hogy vállalkozási szövetségek, kamarák (mint a VOSZ vagy a BKIK) szerint jelen gazdasági helyzetben nem időszerű a kata szabályainak szigorítása (így a 40 százalékos büntetőadó beléptetése az egy kifizetőtől származó, 3 millió forint bevételt meghaladó összegnél). Jelenleg egyébként mintegy 450 ezer vállalkozás katázik.

Gulyás Gergely azt is elmondta a portálnak, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a gazdaságmentő intézkedések részeként. Gulyás Gergely szerint a kormányban úgy látják, most a beruházások támogatása a legfontosabb, ez biztosíthatja, hogy jövőre növekedjen a gazdaság, és legyenek munkahelyek. Ettöl függetlenül sokféle javaslat van a kormány asztalán, és egyedi döntések születhetnek a munkahelyek megtartása érdekében – tette hozzá. Vagyis a kormány gazdaságmentő intézkedéseinek fókuszába a munkahelymegőrzés helyett a beruházások felpörgetése került.

Az is kiderült, hogy a gazdasági növekedést támogató beavatkozásra mindenképpen szükség van, mert az idei harmadik negyedévben – a kormány előzetes információi alapján – negatív előjelű volt a GDP az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A második negyedévhez képest azonban pozitív adatot vár a miniszter. A miniszter szerint a járvány elhúzódása csökkentheti a 2021-re tervezett 4,8 százalékos növekedést. (Orbán Viktor miniszterelnök korábban ősz végére, tél elejére várta a járványcsúcsot, de most már inkább a téli hónapokra teszik ezt.)

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: