Otthon / Egyéb / Van annak egy különös bája, amikor Szijjártó Péter vádol valakit korrupcióval

Van annak egy különös bája, amikor Szijjártó Péter vádol valakit korrupcióval

Az megvan ugye, hogy a magyar külügyér odaszólt az amerikai elnökjelöltnek, hogy ne tessék már korruptnak lenni?

Abban nincs semmi új, hogy a magyar kormány felkent hazafiai hol Putyin, hol Trump előtt igyekeznek betérdelni. Most a Trump előtti megfelelési kényszer van soron, Szijjártó nemrég Nobel-békedíjat is adott volna az USA elnökének. Most megint nagyot szeretett volna mondani. Csak pont ő az, akinek ebben a szituációban jobb lenne mélyen hallgatni. Mert bár a Polt Péter vezette ügyészségtől nem kell félnie, azért van a világon még olyan igazságszolgáltatás, ahol Szijjártó Péter már minimum a vádlottak padján ülne.

Szóval, szombaton a magyar külügyminiszter videóüzenetet küldött Joe Bidennek, Donald Trump demokrata kihívójának, és felszólította, hogy mielőtt Magyarországgal foglalkozna, válaszolja meg a korrupciógyanús ügyeivel kapcsolatos kérdéseket.

Biden amúgy Magyarországot az önkényuralmi rendszerek közé sorolta, úgy fogalmazott, hogy:

„Most egy olyan helyzetben találjuk magunkat, amelyben az elnökünk hatszor beszélt Vlagyimir Putyinnal, de egyetlen rossz szava nem volt hozzá. A NATO-t a szétesés veszélye fenyegeti, mert a tagjai nem biztosak benne, hogy számíthatnak ránk. És látjuk mi minden történt Belarusztól kezdve, Lengyelországon át Magyarországig, hogy az önkényuralmi rendszerek tündökölnek újra a világban, a mi elnökünk pedig keblére öleli ezeket a gazembereket. A legjobb barátok lettek Észak-Korea vezetőjével, akivel szerelmesleveleket váltanak.”

Szijjártó Péter az ilyesmire hazai viszonylatban Gyurcsány vagy Soros György nevével reagált volna, de tekintve, hogy a tengerentúlról volt szó, az instant wint ezúttal a korrupció szó emlegetéstől várta. Ő ebben mondjuk szakértő, hiszen nyáron az Adrián tűpontosan mutatta be, hogy egy magas pozíciót betöltő politikus esetében milyen szituációt nevezhetünk korrupciónak.

Emlékeztetőül:

Tegyük fel, hogy Szijjártó Péter fizetett az adriai jacht-útért. Szijjártó Péter havi 3.308.600 forintért végzi a munkáját, ebből családi kedvezmények nélkül minimum 2.199.824 forintot vihet haza. A G7 cikke szerint a nyilvánosan elérhető adatok alapján egy napra 10 millió forint körüli összegért bérelhető ki egy olyan luxusjacht, amilyennek a fedélzetén lefényképezte Szijjártót az Átlátszó fotósa. Ha külügyminiszterünk olyan profi is a spórolásban, mint ahogy azt az ÁSZ elnök kérte a lakosságtól, akkor sem tudná kifizetni ezt a combos összeget. Persze, mikor 6 évvel ezelőtt több mint 160 millió forintért vette meg a 400 négyzetméteres luxusvilláját Dunakeszin, akkor is azt mondta, hogy a szülei segítettek neki. Kérdés, hogy ki az, aki ezt még bekajálja?

Tegyük fel, hogy Szijjártó Péter nem fizetett a jachtozásért. Ez a valószínűbb, hiszen a 2018. január végén Máltán nyilvántartásba vett Lady Mrd kategóriája “pleasure craft”, ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják. Azaz, Szijjártó Péter annak a milliárdosnak a “vendége” kellett, hogy legyen, aki rendszerint közbeszerzéseken diadalmaskodik, azaz, az adófizetők pénzén gazdagodik. Ahogy Stummer János emlékeztetett, az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény az ilyesmivel kapcsolatban egyértelműen fogalmaz: a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja.

Magyarországon viszont Polt Péter is jóváhagyta a nyilvánvaló korrupciót.

Erre kéne valahogy Szijjártó Péternek választ adnia, mielőtt Amerikával foglalkozik. De nem fog. Mert az maximum egy beismerő vallomás lehetne.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tíznapos oltókampányt hirdetett a kormány, 45 év felett mindenkit beoltanának

Két emailt is kaptak kedden kora este a háziorvosok „az elkövetkező két hét oltási programjáról” …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: