Otthon / Egyéb / Gulyás Gergely szerint az utcára vonuló emberek a kormányért tüntetnek

Gulyás Gergely szerint az utcára vonuló emberek a kormányért tüntetnek

Gulyás Gergely a Polgári Mulató rendezvényén a színművészetis tüntetésről azt mondta, nem hiszi, hogy ma az ország ötven legfontosabb ügyében benne van a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE). A miniszter kijelentette: a kormány nem adott politikai megrendelést a Vidnyánszky-kuratóriumnak, írja az atv.hu.

Ami az SZFE ügyét illeti, mi jó érzéssel nézzük a történéseket. Sohasem gondoltuk volna azt ugyanis, hogy egy elég belterjes balliberális klikk, az államot és a polgári kereszténydemokrata kormányt szeretné maga fölött felügyelőnek. És ha jól értem, akkor azért zajlanak tüntetések, hogy a korábbi rend álljon helyre és hogy ne egy független – mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes – alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány. Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

– értékelte Gulyás a színművészetisek tegnapi, Műegyetemtől indult tüntetését.

Arra, hogy az SZFE mellett demonstrálók, a tiltakozó hallgatók nem ismerik el legitimnek a kuratóriumot, illetve kifogásolják, hogy a Vidnyánszky Attila vezetette testület csak olyan emberekből áll, akiket ők nem támogattak, ez pedig egyoldalú irányítást tesz lehetővé az SZFE-n, Gulyás Gergely “a művészet szabadságából” indult ki: úgy véli

érdemes megnézni, hogy a kuratóriumban helyet kapott személyiségek mennyire köthetők a művészethez.

Szándékosan és helyesen törekedtek arra, hogy olyan személyek is legyenek bennük, akik az élet más területén sikeresek

 

– fogalmazott.

Szerinte az, hogy a kormány “benzinkutasokkal“ töltötte fel a kuratóriumot, további képzettársításokra ad lehetőséget az élet számtalan területén. Példákat visszavágásként nem is kívánt mondani, mert mint megjegyezte, azok olyan durvák lennének, hogy le kellene állítani a felvételt.

Ezután megismételte,

a kurátorok mind a művészeti filmvilágból, színházi világból érkeztek, és a tehetségükhöz, hozzáértésükhöz nem férhet semmilyen kétség.

Ebbe a vitában azok, akik a színház világából jöttek, bele sem mentek

 

– jegyezte meg.

Kifejtette továbbá, a kormány részéről “a politikai munka“ véget ért azzal, hogy azt mondják: a felsőoktatás valóban ne az állami kebelen belül folyjon.

 

A SZFE-t, a korábbi főiskolát kívülről nézve egy korábban még a balliberálisok által is sokat bírált, viszonylag belterjes társaság uralta

 

– mondta Gulyás ismételve:

itt nem egy szakmai vita van, hanem az ő teljes befolyásuknak az elvesztése az oktatásban. Itt egy pozícióharc van, ők pozíciókat védenek ahelyett, hogy leültek volna a kuratóriummal tárgyalni.

Az egyetemfoglalást elfogadhatatlannak tartja, s szerinte

sokan kifejezetten azért lépnek föl így, mert azt várják, hogy velük szemben valaki valahol valamilyen erőszakot alkalmazzon

 

– vélekedett.

Ezzel szemben a kuratórium békés megoldást akar találni – fejtette ki hozzátéve:

hogyha azt nem lehet a jelenlegi keretek között, akkor kialakítják azokat a kereteket, ahol akik szeretnének az oktatásban részt venni, azok tudnak tanulni, akik meg tüntetni akarnak, azok tüntethetnek.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: