Otthon / Egészségügy / A magyarok rossz egészségi állapota miatt veszélyes a járvány berobbanása – delsomogy.ezalenyeg.hu

A magyarok rossz egészségi állapota miatt veszélyes a járvány berobbanása – delsomogy.ezalenyeg.hu

A magyarok nagy arányban küzdenek különböző krónikus betegségekkel, amik jelentősen növelik a koronavírus veszélyességét.

Krónikus betegségek gyűjtögetői vagyunk
A krónikus betegségekkel küzdők könnyebben kerülnek kórházba, márpedig a kórházaink már most igencsak túlterhelve működnek. Kevés az orvos, kevés az ápoló, túl sok a beteg. De legalább vannak túlárazott lélegeztetőgépeink. Hogy ezeket majd ki kapcsolja be és kezeli az már nagyobb kérdés, hiszen szakápolóból óriási hiány van.
Orbán szerint teljes fegyverzetben várja a vírus második hullámát Magyarország. A 444 matekpéldája pofonegyszerűen bizonyítja, hogy
A KSH 2019-es adatokon alapuló, most kiadott elemzése szerint a lakosság fele krónikus betegséggel küzd

A Portfolio arról ír, hogy a lakosság 48%-a számolt be arról, hogy saját bevallása szerint van krónikus, legalább 6 hónapja fennálló, vagy vélhetőleg a későbbiekben legalább ugyanennyi ideig tartó betegsége – írja a Portfolio.

A magyarok 61 százalékának volt a felmérést megelőző egy évben olyan, hosszantartó betegsége, amit orvos állapított meg. Az orvos által diagnosztizált krónikus betegséggel élők 87%-a gyógyszert is szed a betegségére.
A felmérésből kiderült, hogy a leggyakoribb krónikus betegség a koronavírus szempontjából – az eddigi tapasztalatok szerint – is kockázati faktornak számító magasvérnyomás-betegség, amelyben majdnem minden harmadik magyar (a férfiak 29, a nők 33%-a) szenved.

A lakosság csaknem 15%-a szenved valamilyen allergiától, közel 13%-nak magas a koleszterinszintje, illetve 9%-ot cukorbetegséggel kezelnek. Ezek mind rizikófaktornak számítanak a koronavírusban szenvedőknek. Asztmával 5% él együtt, 4%-nak krónikus hörghurura, illetve tüdőgyulladása van, de a különböző szívbetegségek, veseelégtelenség, vagy rosszindulatú daganat is százezreket érint egyenként – írja a lap.

Magyarországon nagyjából 4 millióan veszélyeztetettek

A számokból kiderül, hogy általában a krónikus betegségek halmozódnak, sok esetben 3 betegsége is lehet valakinek. Összességében elmondható, hogy a magyarok 50-60%-a nem számít a koronavírus szempontjából a kockázati körbe, azonban kb. 40%-uk veszélyeztetettnek számíthat az életkora és/vagy krónikus betegsége miatt.

A krónikus betegek aránya az életkorral párhuzamosan emelkedik: a 15–17 évesek egyötödének, a 65 évesek és annál idősebbek 77%-ának volt krónikus betegsége. Majdnem minden korcsoportban a nők küzdenek több betegséggel.

A magyarok rossz egészségügyi állapota vélhetően annak köszönhető, hogy az Orbánék által 10 év alatt lepusztított egészségügyi rendszerben szinte lehetetlen szűrővizsgálatokra bejutni. Pláne most. Mindenhol kilométeres várólisták vannak. Az emberek nagy része pedig nem keres annyit, hogy magánrendelőkben végeztessen el szűrővizsgálatokat félévente vagy évente. Miért is tenné, ha már temérdek pénzét vonja le a munkáltatója egészségügyi hozzájárulásként?!

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: