Otthon / Egyéb / Amerikai professzorok: Orbánt a hatalom érdekli, ehhez csak eszköz a vallás – hvg.hu

Amerikai professzorok: Orbánt a hatalom érdekli, ehhez csak eszköz a vallás – hvg.hu

Hogy a magyar miniszterelnök mire használja a vallást és miként él azzal vissza, az figyelmeztetés a nyugati demokráciák számára.

Ez a lényege annak az elemzésnek, amelyet az American University School of International Service két professzora írt. A szerzők közül az egyik, Garret Martin, a transz-atlanti politikával foglalkozó tanszék vezetője, a másik pedig Carolyn Gallaher dékánhelyettes, a Washingtonban található az iskola pedig a 10 legjobb egyetem közé tartozik az USÁ-ban a nemzetközi kapcsolatok oktatásában.

A cikk a Conversation, vagyis Párbeszéd nevű tengerentúli nonprofit híroldalon jelent meg és azzal indít, hogy a magyar miniszterelnök álláspontja a vallásról radikálisan átalakult az idők során. Hiszen istentagadóként indult, ma viszont a kereszténység védelmezőjének állítja be magát.  De ez a pálfordulás csak arra kellett neki, hogy megerősítse hatalmát, elhatárolja magát ellenfeleitől és kivédje a jogállam elleni támadások miatt érkező uniós bírálatokat. Ám a modell veszélyes és jól illusztrálja, miként lehet kiaknázni a hitet a demokrácia visszaszorítására.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A Pfizer cáfolta Orbán hazugságát: nincs elég nyugati vakcina? Hogyne lenne!

Közel kétmillió Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már az országba. Mégis miről beszélünk? Megvan még az, amikor …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: