Otthon / Friss hírek / Szakértők: Az év végéig a forint további gyengülése várható – hang.hu

Szakértők: Az év végéig a forint további gyengülése várható – hang.hu

A forint mostani gyengélkedése, amikor 368 forint felett jegyzik az eurót, nem egyedülálló, hiszen ahogy a feltörekvő devizák általában, úgy a régiós fizetőeszközök mindegyike veszít értékéből válság idején. A lengyel zloty például tíz éve nem volt ennyire gyenge, mint most. Ennek elsődleges oka, hogy Európa egész gazdasága gyengül. Ha pedig a fejlett Európának rossz, akkor az unió gyártózónájaként funkcionáló volt szocialista blokknak még rosszabb – nyilatkozta a forint gyengüléséről a Magyar Hangnak Zsiday Viktor közgazdász.

Az elemző szerint a folyamatnak még nincs vége, hiszen még javában tombol a járvány – különösen ebben a régióban –, és jó eséllyel ez várható az elkövetkező egy-két hónapban is. Ez egyben azt is jelenti, hogy ebben az évben nem nagyon várható a forint erősödése.

Kérdésünkre a közgazdász elmondta, a jelenlegi folyamatokat látva van esély arra, hogy a forint euróval szembeni gyengülése megdönti a korábbi negatív csúcsot. Ha pedig így történik, az már politikailag is fájdalmas, vagyis ha ez bekövetkezik, akkor a Magyar Nemzeti Banknak közbe kell lépni, azaz kamatot kell emelni. Hozzátette, ennek eredményeként – ha nem is azonnal, de – erősödni fog a forint. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, a jegybank szakemberei nem nagyon szeretik a túlságosan magas kamatot, mert az szerintük nem tesz jót a növekedésnek. Ezért a forint erősödését látva várhatóan ismét kamatcsökkentésről dönthet majd a jegybank.

Vagyis arra lehet számítani, hogy az árfolyam akár a 375-380 forintos euróárfolyamig is elmehet az elkövetkező időszakban, jövőre azonban visszaerősödik a magyar fizetőeszköz a 350-360 forintos árfolyamtartományba – foglalta össze a lényeget a közgazdász.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint a globális kockázati tényezők halmozódásának hatására gyengülnek a feltörekvő országok devizái, közöttük a forint. Jól mutatja, hogy nem országspecifikus gyengülésről van szó, hanem általános folyamatról, hogy a lengyel zlotyhoz képest például nem gyengült a forint. Az amerikai elnökválasztás körüli bonyodalmak is gondot jelentenek. Például hogy Donald Trump regnáló amerikai elnök immár nem először jelentette ki, amennyiben nem ő nyeri a voksolást, nem fogadja el az eredményt. Így előfordulhat, hogy újraszámolásra kerül sor, és a végleges eredmény kihirdetése akár a jövő év elejéig is elhúzódhat. Amennyiben erre sor kerül, úgy továbbra is gyenge lábon állnak majd a feltörekvő országok fizetőeszközei, így akár 370 forint fölé is kerülhet a forint árfolyama.

– További bizonytalansági tényező, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács még mindig vitatkozik a NextGenerationEU helyreállítási alapról, illetve a hétéves költségvetésről. De még ha sikerül is megegyezniük, akkor is hátra van a tagállami ratifikáció, ami újabb időt vesz igénybe. Amíg ezek a bizonytalansági tényezők nem tisztázódnak, addig nem javul a hangulat, és bajban lesznek a feltörekvő fizetőeszközök – mondta Virovácz Péter.

Az elemző véleménye szerint ez a borús hangulat lesz jellemző a jövő év első negyedében is, kivéve, ha sor kerül a koronavírus elleni vakcina forgalmazására. Így 2021 közepéig a forint/euró árfolyam sáv alsó széle 360-365-ös érték körül alakul majd, a felső pedig 370-375 körül, és csak a jövő második felében térhet vissza az árfolyam 360 forint alá.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Orbán Brüsszelbe megy pénzt intézni pénteken

Pénteken Brüsszelbe utazik Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: