Otthon / Friss hírek / Nagy csapást kaphat a politikai korrupció: megszavazták, hogy a jogállamisághoz kötik az EU-s pénzeket

Nagy csapást kaphat a politikai korrupció: megszavazták, hogy a jogállamisághoz kötik az EU-s pénzeket

Hiába a magyar kormány tiltakozása, a jövőben valóban jogállamisági feltételekhez fogják kötni az uniós kifizetéseket. Az Európai Tanács és az Európai Parlament közötti új megállapodással kapcsolatban egymással párhuzamosan több európai politikus is írt a közösségi oldalakon.

Többek között Cseh Katalin momentumos EP-képviselő azt írta, az Európai Unió hatalmas lépést tett az autoriter rendszerekkel szemben azzal, hogy az új mechanizmus értelmében az uniós pénzeket a jogállamisághoz kötik.

Párttársa, Donáth Anna pedig úgy fogalmazott, rendkívül fontos csatát nyertek meg az unión belüli korrupt és antidemokratikus kormányok ellen, az új mechanizmussal pedig már lehetőségük lesz megvédeni az adófizetők pénzét az olyan emberektől, mint Orbán Viktor.

Varga Judit igazságügyi miniszter korábban úgy fogalmazott, a jogállamiságot az uniós szerződések védik, és bármely új mechanizmus “tagállami konszenzust igénylő szerződésmódosításnak számítana”. A magyar kormány mindvégig ellenezte a jogállami kérdésekkel kapcsolatos uniós lépések tárgyalásait.

Az igazságügyi miniszter reagálásában azt írta: Magyarország álláspontja szerint az Európai Parlamentnek a járvánnyal és nem politikai, ideológiai vitákkal kellene foglalkoznia, Magyarországot pedig politikai és ideológiailag zsarolja. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy szerinte magyar ellenzéki EP-képviselők Magyarország gazdasági érdekei ellen dolgoznak Brüsszelben.

Jelezte, hogy az Európai Parlament ezzel az uniós költségvetés elfogadását veszélyezteti. Mint fogalmazott, Magyarország tartja magát a szerződések rendelkezéseihez és az állam- és kormányfők júliusi megállapodásához. A miniszter úgy látja, az EP meg akarja kerülni a szerződéseket és fel akarja rúgni a történelmi költségvetési alkut, ami felelőtlen és elhibázott lépés. Korábban a magyar fél már jelezte, hogy a magyar parlament nem fogja támogatni az európai gazdaság beindításához szükséges 750 milliárd eurós uniós hitelfelvételt, ha a jogállamisági feltételeket meghozzák.

A magyar kormány álláspontja az, hogy az uniós költségvetés egyetlen eleméről sincsen megállapodás addig, amíg az összes eleméről meg nem állapodtak. Magyarország letette az asztalra saját javaslatát, ami valódi költségvetési ellenőrzési mechanizmust hozna létre, nem pedig ideológiai zsarolási eszközt – fogalmazott Varga Judit.

Cikkünket frissítjük.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: