Otthon / Friss hírek / Írásos bizonyíték került elő arról, hogy a külügy megbízta a nagyköveteket, hogy házaljanak lélegeztetőgépekkel- 24.hu
Vác, 2020. szeptember 25. Kiszállításra váró Panther 5 típusú lélegeztetõgépek a gyártó Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában 2020. szeptember 25-én. A hazai székhelyû cég legyártotta a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab lélegeztetõgépet, így napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a hazánkban gyártott, világszínvonalú gép. MTI/Máthé Zoltán

Írásos bizonyíték került elő arról, hogy a külügy megbízta a nagyköveteket, hogy házaljanak lélegeztetőgépekkel- 24.hu

Levélben tájékoztatta a külképviseleteket Balogh Csaba, a külügy államtitkára, hogy „a Kormány áttekintette a Magyar Állam stratégia lélegeztetőgép-szükségletét, és a szükséges mennyiség rendelkezésre áll”.

A fenti mennyiségen felül értékesíthető készlet áll rendelkezésre

– írják a nagykövetségeknek küldött október 21-ére datált levélben.

A levélben a nagyköveteket arra kérik, hogy tájékozódjanak kiküldetési helyükön, hogy van-e elég lélegeztetőgép, és ha nincs, akkor érdeklődjenek az esetleges vásárlási szándékról. Pozitív válasz esetén az államtitkár titkárságát kell értesíteni.

A levelet a DK-s Czeglédy Csaba nyilvánosságra is hozta. „Ez a hivatalos irat két dolgot bizonyít: nincsen itthon elég orvos és szakképzett ápoló, akik a megvásárolt 18.500 lélegeztetőgépet működtetni tudnák, az Orbán-kormány pedig ennek tudatában teljesen szándékosan szórta el a pénzünket ennyi gépre” – fűzte a levélhez az ellenzéki politikus.

Tavasszal 16 ezer lélegeztetőgép beszerzését intézte a külügy, miközben Orbán Viktor és egészségügyi szakemberek is azt mondták, hogy legfeljebb 8 ezer készülékre lehet szükség. A hatalmas készlet felhalmozása 300 milliárd forintba került. A külföldi beszerzéseken felül ezer gépet egy magyar cégtől is rendelt a külügy.

Egészségügyi szakemberek arról beszéltek, hogy ennyi gép működtetéséhez messze nincs elég szakember az országban. A be nem üzemelt lélegeztetőknek jobb híján 2,5 milliárd forintból építettek raktárat.

Kiemelt kép: Kiszállításra váró Panther 5 típusú lélegeztetőgépek a gyártó Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában 2020. szeptember 25-én. A hazai székhelyű cég legyártotta a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab lélegeztetőgépet, így napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a hazánkban gyártott, világszínvonalú gép. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Az Orbán-kormány 4 millió beoltottnál kinyitná a mozikat, a színházakat, az éttermeket, a kocsmákat és a szállodákat

A Magyar Hírlap információi szerint az Orbán-kormány nagy bejelentésre készül, amennyiben megvan a 4 millió beoltott …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: