Otthon / Friss hírek / Havazással kezdődhet a december – 24.hu

Havazással kezdődhet a december – 24.hu

Hűvös, borongós, ködös napok köszöntöttek ránk, Magyarország felett masszív hidegpárna alakult ki, az év ezen szakában gyakori jelenség. Múlt héten, csütörtök és péntek folyamán hidegfront érte el térségünket, majd egy kiterjedt anticiklon hatására a magasban meleg levegő érkezett fölénk, ami „leszorítja” a párát és a hűvös légrétegeket.

Puszta fizika az egész, a hidegebb levegőnek nagyobb a sűrűsége, így lefelé áramlik, míg a meleg fölfelé. A beszoruló nedvesség pedig eltakarja a napot, így a felszín nem melegedhet fel annyira, hogy számottevő vertikális áramlást indíthasson. Ez a hidegpárna jelensége, ennek köszönhetjük a hideg, ködös időjárást, és jobban tesszük, ha meg is békélünk vele.

A hidegpárna hatása keddre kiteljesedett az országban, és tartósnak látszik: ameddig a szem ellát, marad ez a ködös idő

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ködös napok hosszú egymásutánban

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mostantól több, mint egy héten keresztül a napi időjárási jelentésekben alig találunk majd eltérést. Erősen felhős, borult lesz az ég, a köd sok helyen napközben is tartja magát, napsütésre csak elszórtan, rövid ideig lehet számítani. Bárhol belefuthatunk enyhe szitálásba, az éjszakai hőmérsékletek 1 és 6, a délutáni csúcsok 5-11 fok között alakulnak.

Az őszi pára varázslatos látvány, de hosszabb távon a hangulatunkat nem emeli, a közlekedésre tekintettel pedig kifejezetten veszélyes. A kedd például három nyugati megye kivételével az egész országra kiterjedő figyelmeztető előrejelzéssel indult a tartósan fennmaradó, sűrű köd okán. Jelenleg úgy tűnik, a hidegpárna nyomásának majd két hidegfront vethet véget, az első változást november 18. környékén érezhetjük.

Némi mocorgás

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ugyanis ekkorra, vagyis a jövő hét szerdára tőlünk északra egy ciklon érezteti majd hatását, a hidegfrontja Ukrajna és Románia felé szakad le, de itthon is érezni fogjuk. Időben elég távol vagyunk még a pontos prognózishoz, ám hasonló időjárási helyzetekből kiindulva:

November 19-étől az ország kétharmadán, a középső és az északkeleti tájakon egy-két napig gyakrabban láthatjuk a napot, ám a Dunántúl déli területein várhatóan megmarad a ködös, szürke idő.

Markáns hideg, havazás

Felüdülés lesz, egyben a komolyabb változás előszele. A hónap vége felé, 24-25. magasságában az anticiklon Délnyugat-Európa irányában kihátrál térségünkből, utat enged egy északnyugat felől érkező ciklonnak.

A jelenlegi állás szerint pedig november 27-28. környékén téli hangulatot idéző, markáns északi hideg zúdul a Kárpát-medencére. Az éjszakák már -2, -4 fokos fagyokat hoznak, és napközben is legfeljebb 3-5 fokot mérhetünk.

A meteorológus megjegyzi, hogy ezek az időjárási helyzetek nem szoktak jelentős csapadékkal járni, de november utolsó és december első napjaiban már síkvidéken is hózáporok alakulhatnak ki, az északkeleti tájakon pedig pár centis hótakaró is kialakulhat.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: