Otthon / Egészségügy / Kínos hír az orosz vakcináról – ebből venne a magyar kormány – napi.hu

Kínos hír az orosz vakcináról – ebből venne a magyar kormány – napi.hu

Több páciensnél nem működött az az orosz vakcina, amelynek forgalomba hozatalát az orosz hatóságok már azelőtt engedélyezték, hogy befejeződött volna a tesztelése. A magyar kormány is tárgyal a készítmény átvételéről.

Legkevesebb három egészségügyi dolgozót megfertőzött a koronavírus azt követően, hogy beoltották őket a Szputynik V névre keresztelt orosz vakcinával – adta hírül a Moscow Times hírportál.

Az érintettek annak az akciónak a keretében kaptak hatástalannak bizonyult védettséget, amelyben a fertőzésnek leginkább kitett rétegeket akarják megvédeni a lebetegedéstől. A magyar kormány tárgyal ennek az oltásfajtának a megvételéről.

Mi lehet a magyarázat?

A hatóságok korábban az ország egész területén kiválasztották az egészségügyben dolgozók egy csoportját, akik párhuzamosan kapták az oltást a Moszkvában kezelt 40 ezer tesztelő önkéntessel. Az Altaj régióból érkezett a hír, hogy a 42 oltásban részesült dolgozóból háromnál hatástalannak bizonyult a kétdózisú (egymáshoz képest három hét csúszással beadandó) Szputnyik V.

A beteg orvosok immunrendszerének vélhetően nem volt ideje arra, hogy kitermelje a betegség megelőzéséhez szüksége ellenanyagot – indokolta a kínos fejleményt a régiós hatóság, amely szerint semmi más észszerű magyarázatot nem lehet adni a dologra.

Miután az amerikai Pfizer és BioNTech bejelentette, hogy az általuk kifejlesztett oltás 90 százalékban hatásos, a moszkvai egészségügyi minisztérium szintén bejelentette, hogy a Szputnyik V is 90 százalékban véd a koronavírus-fertőzéstől. Ezt a következtetést főként a már folyó oltásokból vonták le – amelyben a szibériai doktorok is megkapták a maguk dózisát -, nem a még folyó harmadik fázisú tesztelésekből.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: