Otthon / Friss hírek / Van elég orvosi oxigén a lélegeztetőgépekhez

Van elég orvosi oxigén a lélegeztetőgépekhez

Cseppfolyós oxigénben a megnövekedett igények többszörösét is el tudnánk látni, a szűkebb keresztmetszetet a kórházi oxigéntároló tartályok kapacitása jelenti.

– közölte lapunkkal Bohner Zsolt, az orvosi célú oxigént is gyártó Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

Messer Hungarogáz
Messer Hungarogáz

Korábban felmerült, hogy nem lesz elegendő oxigén a megvásárolt lélegeztetőgépekhez. Ezt Bohner Zsolt cáfolta, azt viszont elismerte, hogy az október, november folyamán megnövekedett igények feszített munkatempót követelnek, ezért előfordulnak nehéz, de ugyanakkor megoldható helyzetek.

Október végéig jellemzően a cseppfolyós oxigénellátás iránti igény nőtt, átlag 50%-kal a normál körülményekhez képest. November elején mostanáig ez már kétszeres mennyiségre emelkedett. Múlt hét óta ugrásszerűen nő a palackos oxigén iránti igény is. Normál helyzethez képest mintegy háromszorosára. E mögött azt látjuk, hogy olyan kórházi épületekben is kezelnek már Covid-betegeket, ahol nincs kiépített, cseppfolyós oxigéntartályról működtetett oxigénellátó hálózat, így itt csak palackos formában oldható meg a betegellátás.

– mondta Bohner Zsolt, aki szerint fontos lenne, hogy a kórházak támogatást kapjanak a nagyobb palackok mozgatásához, hogy ne az egészségügyi dolgozókra háruljon ez a teher.

Ez a feladat egyébként nem igényel speciális egészségügyi végzettséget, csak jó fizikumot. Amennyiben ilyen ütemben nő a palackos oxigén iránti igény, ezt a lépést meg kell tenni, be kell vonni az ellátásba a nagyobb űrméretű oxigénpalackokat is, ki kell használni a teljes palackméret szortimentet.

– tette hozzá a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetője.

A gyártó cég jelezte, stabil és elegendő kapacitással rendelkeznek az egészségügyi intézmények, mindenekelőtt az elsődleges járványkezelésre kijelölt kórházak megnövekedett oxigénigényének biztonságos ellátására.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: