Otthon / Friss hírek / Német államminiszter: Magyarország és Lengyelország hagyjon fel a vétóval!

Német államminiszter: Magyarország és Lengyelország hagyjon fel a vétóval!

Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős államminisztere kedden kijelentette,

Magyarországnak és Lengyelországnak fel kell hagynia vétójával az Európai Unió hétéves költségvetésének és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap mintegy 1800 milliárd eurós csomagjának kulcsfontosságú elfogadása érdekében.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszteri EU-tanács videókonferencia keretében tervezett ülését megelőzően – Berlinben kijelentette: ez már nem a vétók, hanem a gyors és a szolidaritás szellemében való fellépés ideje.

Minden tagország állampolgárai támogatásra számítanak. Nincs mentség a további késlekedésre, ezért arra kérek mindenkit az Európai Unióban, hogy éljen felelősségével

– fogalmazott Roth.

Heiko Maas német külügyminiszter keddi nyilatkozatában bizakodásának adott hangot abban a tekintetben, hogy megoldást lehet találni Magyarország és Lengyelország vétójára.

Bejelentette, hogy az elkövetkező órákban és napokban Németország minden érintett féllel megbeszéléseket fog folytatni a megoldás érdekében.

“Nem csak megoldásra van szükségünk, hanem gyors megoldásra. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog”

– fogalmazott. Maas hozzátette: “nem lenne okos a részéről”, ha elmondaná, mit is gondol valójában a vétóról.

Karoline Edtstadler osztrák európai uniós és alkotmányügyi kancelláriaminiszter a tanácskozás előtt Bécsben nyilatkozva kijelentette: nem tud megértést tanúsítani a vétóval kapcsolatban, amelynek jogával a két tagország élt az uniós pénzügyi csomagról és a költségvetésről szóló szavazáson.

Kiemelte, nincs itt az ideje a “nemzeti érzékenység” kifejezésének. Úgy véli, a két ország nem tudja sokáig megőrizni pozícióját a járvány erősödése és a gazdaságot sújtó rendkívüli intézkedések idején.

Mivel azonban az elfogadáshoz egyhangúságra van szükség, fokozott nyomás nehezedik a tagállamokra – tette hozzá Edtstadler.

Mint azt megírtuk, az uniós források elosztásra vonatkozó, jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot hétfőn a nagykövetek minősített többséggel elfogadták. A hosszú távú költségvetés és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyreállítási csomag elfogadásába azonban Magyarország és Lengyelország nem egyezett bele.

Az általános ügyek tanácsát alkotó miniszterek a keddi videókonferencián egyebek mellett vitát folytatnak az éves jogállamisági párbeszédről, és egyes tagállamokra kitérve értékelik a fennálló helyzetet. Áttekintik a többéves pénzügyi keret és a helyreállítási csomag elfogadásának aktuális helyzetét. Véleménycserét folytatnak az antiszemitizmus elleni küzdelemről, illetve megvizsgálják az Észak-Macedóniával és az Albániával folytatott csatlakozási tárgyalások állását.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A kukából kellett ennie a 13 éves fiúnak, miközben 2 éves öccsét ellátták a szülei, ezért féltékenységből az aknába dobta testvérét, aki megfulladt

Többszörösen minősített emberölés miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség azzal a 13 éves fiatallal szemben, …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: