Otthon / Friss hírek / Merkelék döntöttek a nők javára, fejére áll Németország – napi.hu

Merkelék döntöttek a nők javára, fejére áll Németország – napi.hu

Megegyeztek az Angela Merkel kancellár kormánykoalíciójában lévő pártok, hogy hamarosan bevezetik a kötelező női kvótát a német nagyvállalatok többségénél. Szinten minden nagyobb cégnél elvárás lesz a női tag a vezetésben.

Megegyezésre jutottak a kötelező női kvóta ügyében a hét végén az Angela Merkel koalíciójában részt vevő pártok, s így a jövőben elfogadandó törvény szerint várhatóan kötelező lesz minden nagyobb cég igazgatóságába egy női tagok delegálni, ha a vezető testület létszáma meghaladja a három főt. A Handelsblatt tudósítása szerint az előírás nem csak a német gazdaság kirakatának számító, a DAX indexben szereplő cégek esetében lesz alkalmazva, hanem az összes úgynevezett részvételi társaság esetében is, azaz több, mint 630 német nagyvállalatnál (ezek a minimum 2000 főt foglalkoztató cégek, ahol a munkavállalók képviselete kötelező a cég vezető testületében).

Franziska Giffey, nő- és családügyi miniszter a lépést történelmi áttörésnek nevezte, szerinte ugyanis ezzel végre sikerül megszüntetni a teljesen nőmentes vezető testületeket. Az intézkedésre azért volt szerinte szükség, mivel a korábbi, önkéntes alapon működő, ösztönzésre alapuló szabályozás nem hozott eredményt. Azt a rendelkezést még 2015-ben vezették be – írja a Financial Times.

A lap szerint a nagyobb német üzleti csoportokat valószínűleg nem fogja igazán lelkesedéssel eltölteni a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták között kötött egyezség ténye. Korábban is hangoztatták ugyanis, hogy egy ilyen szabály nem kívánt mértékű állami beavatkozást jelent a cégek belső ügyeibe, s azt állították, hogy meglehetősen szűkös a kínálat a cégek vezetésébe alkalmas női jelöltekből.

DAX index cégeinek igazgatóságaiban jelenleg 12,8 százalék a a nők aránya. Ugyanez az arány az amerikai nagyvállalatok körében 28,6, Svédországban 24,9 az Egyesült Királyságban 24,5 százalék. A BUX index négy legnagyobb súlyú cégénél, az OTP-né, a Molnál, a Magyar Telekomnál és a Richternél ez az arány összesítve alig haladja meg a 10 százalékot. Az OTP és a Mol igazgatóságában egyetlen női tag sincs.

A nagy német vállalatoknál ráadásul az elmúlt egy évben a felső vezetői beosztásban lévő nők aránya csökkent is, 23 százalékra 29 százalékról – idéz egy felmérést az FT. A kisebb német tőzsdei cégeknél ez az arány alig 10 százalék. Tavaly úgy tűnt, hogy az egyenjogúság ügyében történt némi előrelépés. Az SAP szoftvercég élére Jennifer Morgant nevezték ki, ő lett az első első női vezető egy DAX vállalatnál, azonban mindössze 6 hónapot töltött el pozíciójában.

A két német kormánypárt közti megegyezés tartalmazza azt is, hogy az állami többségi tulajdonban lévő cégek felügyelő bizottságaiban a helyek legalább 30 százalékát nők számára kell fenntartani. Ezen felül női kvótát fognak bevezetni olyan nyilvános szervezeteknél is, mint az egészségbiztosítók, nyugdíjbiztosítók, és a Szövetségi Munkaügyi Hivatal. A szövetségi ügynökségeknél a női vezetők aránya jelenleg alig 14 százalék.

A most született megállapodást, amelyet a kormányzópártok küldöttei kötöttek nemsokára prezentálják a pártok vezetésének, s ha jóváhagyják, akkor a német kormány jövő hónapban  adhat neki szabad utat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Szijjártó szerint nincs abban semmi meglepő, ha a magyar kormány kémszoftvert vásárol

„Nincs abban semmi meglepő”, ha Magyarország külföldről vásárol speciális kémszoftvert, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: