Otthon / Egészségügy / Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának – hvg.hu

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának – hvg.hu

Az emberi erőforrások minisztere szerint “év végén a karácsony hangulatához jobban illő híreket fogunk mondani.”

Rogán Antalhoz hasonlóan Kásler Miklóst is meghallgatták a parlamentben, őt az a népjóléti bizottság, aminek üléseit a Fidesz hetek óta bojkottálja annak MSZP-s elnöke, a “kamuvideós” Korózs Lajos miatt. Ezt az ezúttal megjelenő fideszes politikusok minden megszólalásukban felhozták. Az emberi erőforrások miniszterét egy-egy körben kérdezhették a képviselők, a kérdéseik hosszát négy percre limitálták, Kásler válaszaira nem adtak időkeretet.

Kásler majdnem egy óráig tartó beszédében főleg számokat sorolt a kormány sikereiről például gyermekvédelem és egészségügy terén. Szerinte egyszerűsödött most az örökbefogadási procedúra, és a kormány megkönnyítette az örökbefogadást, arról viszont nem beszélt, hogy az egyedülálló szülők számára épp megnehezíteni készül ezt a kormány.

Mondandójában beszélt azért a koronavírusról is: “Mivel a magyar kormány majdnem mindenkit megelőzött Európában két-három héttel, az első hullám elleni védekezés rendkívül sikeres volt. Aztán ahogy az ismereteink gyarapodtak, a nemzeti konzultáció végeredményének megfelelően az ország működtetésének megtartása mellett alakítottuk tovább a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseinket” – utalt arra, hogy Magyarország a koronavírus második hullámában az első hullám sokszorosát hozza fertőzöttek és halálozások számában is.

Kásler ennek ellenére úgy tűnik, derűlátó: szerinte az epidemiológusok pontos számokkal rendelkeznek a járványról, és ezek stabilizálódnak. “Bizonyos megnyugvásra lehet okunk, mert bár a vakcinákról nem tudunk mindent, de legalább hat-hét rendkívül előrehaladott fázisba érkezett, ezeket hamarosan átnézhetjük.”

A miniszter kiemelte, sok “butaság” hangzik el a vakcinákkal kapcsolatban: “Pfizer-vakcina, majd meglátjuk, milyen lesz” – mondta, majd sorolta az oxfordi, az oroszt, a kínait és az izraelit is a megismerendő vakcinák között. “Egyet tessenek elhinni, vagyis nem elhinni, mert ez ténykérdés: Magyarországon olyan vakcina, amelyik nem hatásos és nincsenek szövődményei, nem fog forgalomba kerülni” – mondta Kásler, bár itt valószínűleg arra gondolt, hogy nem lesznek szövődményei a forgalomba hozott vakcináknak. Kásler szerint ő maga bármelyiket beadatná magának, ha orvosként úgy ítélte, megfelel a kritériumoknak.

Mondandóját azzal zárta, hogy szerinte “év végén a karácsony hangulatához jobban illő híreket fogunk mondani.”

A képviselői kérdésekre válaszolva először azt javasolta a képviselőknek, hogy olyan kérdéseket ne tegyenek fel, amiknek bármikor utána lehet nézni, és a magyar hallgatók már sokszor kaptak rájuk választ. Azért párra válaszolt: azt mondta, Magyarországon az utolsó tíz évben egy évet leszámítva az idei halálozás a legkedvezőbb, majd rátért a Tízparancsolatra: “Az is benne van, hogy ne füllents. Sőt, ezt sokkal markánsabban megfogalmazták” – üzent az ellenzéki képviselőknek, akik szerint rossz számokat lobogtatnak.

Kásler továbbra is kitart amellett, hogy az orvosok 2023-ig bejelentett bértábláját a Magyar Orvosi Kamarával együtt alkották meg annak ellenére, hogy a Kamara szerint ilyen egyeztetés nem történt. Kásler azt mondta, még az egyeztetésen is részt vett a Kamara képviselőivel a Karmelita kolostorban.

A magyar statisztikák megbízhatóságáról megengedően nyilatkozott: “A beérkező adatokat a Népegészségügyi Központ rendkívül pontosan állítja össze, de ez nem jelenti azt, hogy mindig sikerül.”

A vakcinákra visszatérve még elmondta, egyedül azt lehet felelősséggel kijelenteni, hogy lesz jövő év elején vakcina, az esetleges mellékhatásokról nem tud beszélni.

Ez volt a miniszter második meghallgatása szerdán: korábban a kulturális bizottság előtt beszélt, ahol azt emelte ki az MTI szerint, Magyarország egész Európában első a kultúra támogatásában: szerinte minden színháznak sikerült ugyanis végül megegyeznie az önkormányzatokkal.

Magyarságkutató Intézetről, ami a magyar nép vélt türk gyökereit hangsúlyozza azt mondta, működésének eddigi két évében rendkívül korrekten, magas tudományos színvonalon, közérthető nyelven “alapvetően fontos dolgokat közölt.”

A kulturális dolgozók bérrendezésével kapcsolatban elmondta, szerinte sem elég magas a hat százalékos béremelés, de jelen pillanatban erre van lehetőség.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

A jövedelmi statisztikák szerint a gyerekes és a gyerek nélküli háztartások közti olló záródott a …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: