Otthon / Friss hírek / Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden – hvg.hu

Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden – hvg.hu

Munkahelyvédelmi program keretében félmilliárd eurós hitelt vesz fel Magyarország, melynek első részletét – 200 millió eurót – már kedden átutalják.

Kedden utalja át Magyarországnak az Európai Bizottság az európai munkahelyvédelmi program keretében jóváhagyott 504 millió eurós hitel első, 200 millió eurós részletét – írta a Bruxinfó.

Ez utóbbi – mai árfolyamon számolva – 72,5 milliárd forintot jelent.

A Bizottság november 24-én, sorrendben harmadszor bocsátott ki úgynevezett SURE-kötvényeket, akkor 8,5 milliárd euró értékben, amit öt tagállam, köztük Magyarország között osztanak szét.

A portál emlékeztet: a 100 milliárd euró összegű munkahelyvédelmi alap (SURE) olyan részmunkaidős vagy rövid távú (Kurzarbeit) programokat finanszíroz, amelyek lehetővé teszik, hogy a cégeknek ne kelljen tömegesen elbocsátaniuk alkalmazottaikat a koronavírus okozta válság miatt.

A Bruxinfó szerint a kormányok utóbbival két legyet üthetnek egy csapásra, egyfelől azért, mert ha egyszer a gazdaság túl lesz a válságon, az üzleti vállalkozásoknak nem kell a nulláról újrakezdeniük, másrészt azért, mert a tömeges munkanélküliség elkerülésével a belső kereslet összeomlása is könnyebben elkerülhető.

Az unió “védőhálós” forrásaira eddig 18 tagállam jelentkezett be. Magyarország eredetileg 1 milliárd euró kölcsönre jelentett be igényt még augusztus elején, ám az elhúzódó tárgyalások végén a Bizottság, majd a Tanács valamivel több mint 504 millió eurós kölcsönt hagyott jóvá – ennek, a már említett 200 millió eurós (első) részletét most fizeti ki Brüsszel.

Magyarországnak maximum 15 éven belül kell visszafizetnie a kedvezményes kölcsönt.

A Bizottság által részünkre jóváhagyott, 504 millió eurós keret nagyjából felét egészségüggyel kapcsolatos intézkedésekre lehet felhasználni, a másik feléből a legnagyobb hányadot (113,7 millió eurót) azon a költségeknek a fedezésére fordítják, amelyeket február 1. óta fordított a kormány a költségvetésből a rövid idejű munkaprogramokhoz hasonló intézkedések finanszírozására.

A kölcsönből összesen 15 intézkedést lehet majd finanszírozni, többek közt olyanokat, hogy ideiglenes támogatás a méhészeti szektorban, ideiglenes támogatás haltenyésztő vállalkozásoknak, turisztikai célpontok kapacitásainak javításához nyújtott ideiglenes támogatás a meglévő munkaerőmegtartása érdekében, illetve ideiglenes támogatás élelmiszerfeldolgozó vállalkozásoknak, különösen önfoglalkoztatók és egyszemélyes cégek számára.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A kormány megígérte Brüsszelnek, hogy legkésőbb két év múlva újra csatlakozhatnak a hálózathoz a napelemesek

Vállalta a kormány hogy legkésőbb két év múlva kivezeti az október végétől élő korlátozást, ami …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: