Otthon / Friss hírek / Irgalmatlan év végi pénzszórásba kezdett a kormány, 10 nap alatt 900 milliárd forintot költött – portfolio.hu

Irgalmatlan év végi pénzszórásba kezdett a kormány, 10 nap alatt 900 milliárd forintot költött – portfolio.hu

A szombaton megjelent határozatával újabb tetemes összeget költött el a kormány az idei költségvetésből a már rég kiürített Gazdaságvédelmi Alap terhére. Az elmúlt néhány nap történései azt mutatják: a kormány az idei hiány és annak finanszírozása miatt már nem aggódik.

A szombat esti Magyar Közlönyben a Gazdaságvédelmi, valamint a Járvány Elleni Védekezési Alap terhére megvalósított költekezéseket is tartalmazó kormányhatározat jelent meg. Ezek szerint a kormány 445,406 milliárd forintot vont ki a már rég kiürített Gazdaságvédelmi Alapból.

EZZEL A PORTFOLIO GYŰJTÉSE SZERINT MÁR 2984 MILLIÁRD FORINTNÁL JÁR AZ ALAP TERHÉRE MEGVALÓSÍTOTT KÖLTSÉGVETÉSI KÖLTEKEZÉS.

Ami viszont igazán érdekes, hogy az utolsó három ilyen kormányhatározatával összesen 901 milliárd forintot szórt ki a kormány, csupán 10 nap leforgása alatt. Az alap terhére megvalósuló begyorsuló pénzköltés az alábbi ábránkon is látványos (az összes költés 30%-a az utolsó napokban valósult meg):

Vagyis három döntésével, 10 nap leforgása alatt költött el közel akkora összeget a kormány az alapból, mint amennyi eredetileg a fedezetét képezte (923 milliárd forint). A legutolsó költéseivel ezt az eredeti keretösszeget háromszorosan teljesítette túl a kormány.

Az elmúlt napokban látott hatalmas pénzszórás arra utalhat, hogy a kormány már nem aggódik az idei költségvetési hiánycél miatt főleg úgy, hogy most már az augusztus óta jelzett hiánycélsáv (a GDP arányában akkor 7-9%-ot jelzett Varga Mihály) felső határát fogadja el alapforgatókönyvnek. Az elmúlt hetek költekezései fényében fokozatosan igazította a hiánycélt a valósághoz: a 7-9%-os sávból 8-9%-os sáv lett néhány hete, múlt héten pedig egyértelműen 9%-os célszámot mondott Varga Mihály pénzügyminiszter. Ez azt is jelenti, hogy a kormány kihasználta maximálisan az augusztusban magának – megemelt hiánycéllal – teremtett mozgásterét, a kiadások emelésén keresztül.

December 15-i ingyenes online rendezvényünkön a hazai tulajdonú cégeknek segítünk a nemzetközi piacok meghódításában. Részletek itt:

Sokkal érdekesebb lesz az idei költségvetésnél a 2021-es büdzsé, ugyanis a nyár óta elfogadott eredeti változat jelentős mértékben változott részben a kormány intézkedései (orvosi béremelés, háziorvosi finanszírozás-emelés, otthontámogatási program, felújítási program, stb.), részben a koronavírus-válság elhúzódó hatásai miatt (itt elsősorban a bevételek fognak hiányozni).

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: