Otthon / Friss hírek / Még az sem egyértelmű, hogy a kormány kit tekint szociális munkásnak

Még az sem egyértelmű, hogy a kormány kit tekint szociális munkásnak

Az enyhébb tünetet mutató, de pozitív munkatársakat munkavégzésre kötelezik, mert nincs elég ember a gondozottak ellátására.

– mondta a Népszavának Migács Tibor, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének (SZMDSZ) elnöke.

Az érdekképviselet vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy sok munkatársunk karanténban, illetve betegállományban van ezért a bentlakásos intézményekben egyre nehezebb megoldani az ellátást.

Migács Tibor üdvözölte, hogy megkezdődött a szociális dolgozók célzott tesztelése, de rámutatott a hiányosságokra is.

A november 19-én nyilvánosságra hozott kormányrendelet nem tisztázza, hogy kit tekint a kormány egy szociális intézmény alkalmazottjának.

– közölte az SZMDSZ elnöke, aki szerint így a bentlakásos intézmények dolgozóinak tesztelésénél is az intézményvezetőkön múlt, hogy például a karbantartókat vagy a gondnokokat tesztelték-e, ugyanis nekik kellett leadni a kormányhivatalnak a dolgozói listát, ami alapján aztán megszervezték a vizsgálatokat, de nem egyértelmű az sem, hogy a szabadságon lévőket berendeljék-e a vizsgálatra.

Ennél is nagyobb gond, hogy a házi segítségnyújtásban és a családsegítőkben dolgozóknak csak töredéke tud élni az ingyenes állami tesztelés lehetőségével, van, ahol az állandó orvosi jelenlét hiánya miatt nem tudták megszervezni a szűrést.

– tette hozzá Migács Tibor.

A szakszervezet egyébként továbbra is gyűjti az aláírásokat a bérrendezés és az egészségüggyel való egyenlő elbánás kiharcolása érdekében.

Ennek előzményeiről itt és itt írtunk, de Kálló Gergely a Jobbik országgyűlési képviselője a múlt héten arról beszélt, hogy hiába nyújtott be javaslatot, a kormány nem engedte el a dunaújvárosi önkormányzat által az ott dolgozó szociális munkásoknak nyújtott 85 ezer forint után az adót és a járulékot. A fővárosi önkormányzat nem várt a kormányra. Karácsony Gergely főpolgármester augusztus végén a járvány második hulláma előtt, 400 millió forint plusz támogatást szavaztatott meg a fővárosi fenntartású szociális intézményeknek.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: