Otthon / Friss hírek / Az Európai Tanács elfogadta az Orbánnal való kiegyezést – támogatták a kompromisszumot

Az Európai Tanács elfogadta az Orbánnal való kiegyezést – támogatták a kompromisszumot

Cikkünk frissül.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitteren közölte, megszületett a megállapodás a helyre állítási alapról, a 27 állam és kormányfő megegyezett a az új hétéves költségvetés feltételeiről.

Azaz a tagállamok vezetői elfogadták a német kompromisszumot, ami a gyakorlatban felvizezte a jogállamisági mechanizmust.

Vita 1800 milliárd euróról

Ha mást nem is, de legalább az uniós pénzeket jogállamisági mechanizmus védené

Egyre több reakció érkezik a kétnapos brüsszeli EU-s csúcstalálkozóval kapcsolatban, és egyelőre még nem annyira biztos a megegyezés. Győzelem? “Meglep, hogy Magyarország máris valamiféle győzelemről beszél. Hollandia jelenleg tanulmányozza a (német) tervet, hogy világosan lássuk, mik lennének a javaslat következményei”

Ahogy az ismert, a tét az volt, hogy az EU-s költségvetési forrásokhoz és helyreállítási alaphoz hozzá lehet-e rendelni a jogállamiságági feltételeket. Most úgy tűnik, hogy a jogállamisági mechanizmus csak akkor indulhat el, ha a jogállamiságot sértő kormányzati cselekedett önmagában sértené az EU költségvetését.

Szintén fontos szempont az Európai Bíróság normakontrollja, amely halasztóhatályú, és bár elvileg lehetséges egy gyorsított, 4-6 hónapos ítélkezési forma, de akár 2023-ig is elhúzódhat a bírósági eljárás.

Ugyanakkor még hátravan az Európai Parlament döntése is. Kérdés, hogy az EP-képviselők szembe mennek-e a Tanáccsal, kockáztatva azt, hogy a helyreállítási alaphoz a gazdasági válságtól sújtott országok csak később jutnának hozzá.

Idetartozik, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón is arról beszélt a hvg.hu kérdésére, hogy minél előbb ki kell írni a pályázatokat a most elérhetővé váló – Magyarország számára összesen kb. 14 ezer milliárd forintos – keret támogatásairól, mivel a koronavírus miatt szükség van a pénzre.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: