Otthon / Egyéb / Rengeteg magyarnak kell fizetnie januártól, vége a haladéknak – napi.hu

Rengeteg magyarnak kell fizetnie januártól, vége a haladéknak – napi.hu

Januártól milliós nagyságrendű lakossági hitelnél indul újra a számláló, ezeknél ugyanis meg kell kezdeni a törlesztést, mert nem vonatkozik rájuk a moratórium meghosszabbítása.

Vízválasztó lesz a következő évforduló a lakossági hitelpiacon. A koronavírus-járvány miatt március közepén elrendelt törlesztési moratórium ugyanis sokaknál lejár.

A fizetési haladékot januártól csak a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok hosszabbították meg 2021 közepéig. A jelenleg moratóriumban lévők jelentős részének tehát januártól meg kell kezdeni a törlesztést, ezért érdemes megtervezni már most a kiadásokat – derül ki a money.hu összefoglalójából.

A többségnek újra fizetni kell

A moratórium meghosszabbítása a jegybank által publikált novemberi becslés szerint összesen 820-860 ezer szerződést és 1700-1800 milliárd forintos állományt érinthet. Ezzel szemben a március közepe óta tartó, jelenleg is érvényben lévő általános moratóriumban júniusban több mint 2,5 millió ügyfél összesen több mint 3800 milliárd forintot meghaladó hitelállománya szerepelt. Tehát milliós nagyságrendű azoknak a lakosságihitel-szerződéssel – többek között lakáshitellel vagy személyi kölcsönnel – rendelkezőknek a száma, akikre nem vonatkozik a moratóriumhosszabbítás és meg kell kezdeniük a törlesztést.

Nem kell többet fizetni, a futamidő tolódik

Az egyik legfontosabb szabály azoknál, akik számára december végén véget ér a moratórium, hogy januártól a havi törlesztés – a változó kamatozású lakáshitelek kivételével – nem lehet magasabb az eredeti, idén márciusig havonta fizetett összegnél. A szabályozás értelmében ugyanis a moratórium haladékot jelent, vagyis a március közepe óta felhalmozott tartozás kifizetése miatt meghosszabbodik a futamidő. “Hogy pontosan mennyivel, az a hitel eredeti összegétől, a jelenlegi tartozás mértékétől, és a futamidőtől függ, tehát nagyon sokféle verzió lehetséges” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Jön a felmondási tilalom
Lényeges további szabály, hogy januártól hitelfelmondási tilalom lesz érvényben. Ez azt jelenti, hogy a moratórium hosszabbításában nem érintett lakossági hitelszerződéseket a bankok 2021 közepéig nem mondhatják fel. Ez azoknak jelenthet segítséget, akik a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek és januártól nem biztos, hogy fizetni tudják a törlesztést. Nekik egyeztetniük kell a bankjukkal arról, hogy miként alakítsák át az eredeti szerződést.

Aki tud, az többet is fizethet

A lakáshitelek, személyi kölcsönök többségénél egy korábbi jegybanki becslés alapján legfeljebb 14 hónappal tolódik ki az eredeti futamidő. Ebből 9 hónapot jelent az idei moratórium – amennyiben az érintett hiteles végig kihasználta a lehetőséget – a fennmaradó 5 hónapra pedig a törlesztés felfüggesztése alatt felhalmozódott kamatok visszafizetése jut. “Fontos azonban, hogy a megfelelő anyagi helyzettel rendelkező adósok dönthetnek úgy is, hogy a bankjukkal egyeztetnek és az eredeti futamidőnek megfelelően fizetnek, ebben az esetben pedig növekedhet a havi törlesztőrészlet az eredetihez képest.”

Akit érint a hosszabbítás, az jelentkezzen a bankjánál!

A januári határidő azért is fontos, mert akikre vonatkozik a hosszabbítás, azoknak addig egyeztetniük kell arról a bankjukkal, hogy szeretnének-e maradni a moratóriumban. A lakossági ügyfelekkel ugyanis a szerződésben meghatározott módon, de elsősorban elektronikusan egyeztet majd a bank arról, hogy a moratórium meghosszabbításának a hatálya alá tartoznak-e. A bankok nem feltétlenül rendelkeznek minden olyan információval ügyfeleikről, amelyek alapján eldönthetik, hogy valaki a kedvezményezett csoportokba tartozik-e.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: