Otthon / Egészségügy / Az éjszaka megjelent rendeletek átalakították a magyar egészségügyi ellátás térképét

Az éjszaka megjelent rendeletek átalakították a magyar egészségügyi ellátás térképét

Mintegy fél tucatnyi rendelettel a kormány átrajzolta az egészségügyi ellátórendszert – írja a Népszava.

A lap szerint a fővárosban és Pest megyében három vezető centrum alá sorolták az önálló kórházakat,

  • a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézethez a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet, a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet (Cegléd) és a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet (Nagykőrös) tartozik majd.
  • A második nagy központ az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő lesz, ide csak két intézményt soroltak. Az egyik a Szent Margit Kórház, a másik a visegrádi rehabilitációs intézet.
  • A harmadik centrumkórházként a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházat jelölték ki. Külön rendelet készült a Honvédkórház irányításáról, ezt az intézmény ugyan nem került bele a centrumkórházakról szóló kormányrendelettel szabályozottak körébe, de több fővárosi nagy intézményirányítást is rájuk bíztak. A jövőben a Honvédkórház szatellitintézménye lesz az eddig a Péterfyhez tartozó országos baleseti intézet, a váci kórház, a fővárosi Károlyi Sándor és az Uzsoki utcai, valamint a kistarcsai kórház.

A Honvédkórház vezetőjét ezután is a honvédelmi miniszter nevezi ki, de a hozzá sorolt kórházak irányítását részben megosztott jogosítványokkal biztosítják, másrészt a szakmai felügyeletet az országos főigazgató hatáskörébe utalták.

Az országos intézetek számát összevonásokkal a felére redukálta egy másik kormányrendelet. A jövőben az országos gyógyintézeti címre a Haller utcai kardiológiai intézet, a Heim Pál gyermekgyógyászati intézet-, a Korányi-, valamint az onkológia intézet, illetve az összevonások nyomán létrejött Országos Mozgásszervi, és Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet lesz jogosult.

Az Országos Mozgásszervi Intézet az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet összevonásával jött létre, addig az országos idegsebészet a Nyírő Gyula és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet összeolvadásával.

Az országos intézetek is kaptak szatellitkórházakat, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet irányítása alá került a balatonfüredi Állami Szívkórház. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet fennhatósága alá tartozik a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet. Az Országos Mozgásszervi Intézet irányíthatja a Parádfürdői Állami Kórházat. Az Országos Onkológiai Intézet pedig a Mátrai Gyógyintézetet.

Az országos gyógyintézet és az országos társgyógyintézet vezetőjét – az országos kórház-főigazgató javaslatára – az egészségügyért felelős miniszter nevezi ki és menti fel, de minden további jogosítvány az országos kórházi főigazgatóé. Az új struktúrához igazították a finanszírozási szabályokat is, január elsejétől az egészségügyi intézmények saját hatáskörben 5 millió forintig vállalhatnak kötelezettséget, az ennél nagyobb összegűek az Országos Kórház Főigazgatóság hatáskörébe kerülnek.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Jakab Péter: “Ma a kormány bejelentette: a vírus támad, az ország meg bezár”

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, elnöke a közösségi oldalán reagált a mai bejelentett kormányzati korlátozásokra, az …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: