Otthon / Friss hírek / Rafináltan gyűjt privát adatokat a kormány – napi.hu

Rafináltan gyűjt privát adatokat a kormány – napi.hu

Részletes adatlapot kell adniuk egészségi állapotukról azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akiket beoltanak a koronavírus-fertőzés ellen, pedig a vakcina gyártója nem írja ezt elő.

Csaknem kéttucatnyi az egészségi állapotukat firtató kérdésre kell válaszolniuk azoknak az orvosoknak, ápolóknak, akik megkapják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a napokban – írja a Népszava. Egyebek mellett arra kell válaszolniuk, milyen krónikus betegségeik vannak, milyen gyógyszereket szednek, allergiások-e, terveznek-e terhességet két hónapon belül, állnak-e műtét előtt, volt-e valaha oltással kapcsolatos allergiás rohamuk.

A Pfizer Magyarország orvosigazgatója, Fabó Tibor szerint a vakcina beadhatóságról mindig az oltóorvos dönt, óvatosságra van szükség a vérzékenyeknél, illetve a véralvadásgátló gyógyszerrel kezelteknél, mert ezt az injekciót izomba adják, és az okozhat vérömlenyt. Az eddigi biztonságossági vizsgálatok alatt bőrpírnál, helyi fájdalomnál komolyabb kellemetlen reakciót nem tapasztaltak.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ezekből a tesztekből kizárták mindazokat, akiknél korábban súlyos reakciót váltott ki valamely más vakcina. De – mint mondta – például étel- vagy egyéb allergiások biztonsággal beolthatók. Várandósoknak, terhességet tervezőknek, és a gyerekeknek egyelőre nem ajánlják a Pfizer-BioNTech Comirnaty nevű készítményét, mert ehhez a klinikai tesztek eddig nem voltak kellően széles körűek. Például túl kevés 16 éven aluli vett részt ezekben.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: