Otthon / Friss hírek / Jön a szuperhitel: megrohanhatják a bankokat februárban a lakásfelújítók

Jön a szuperhitel: megrohanhatják a bankokat februárban a lakásfelújítók

Ugrásra készen várják a bankok és az ügyfelek is az otthonfelújítási kölcsön februári rajtját. A támogatott hitelt vétek nem felvenni, annak is megéri, akinek egyébként van önereje a felújításra, azt a pénzt ugyanis állampapírban is tarthatja, amíg megjön a kincstártól a támogatás.

Rohamra készülnek a bankok február 1-től, amikortól igényelni lehet náluk az otthonfelújítási kölcsönt. “A lakásfelújításhoz kapcsolódó állami támogatás iránt már most felfokozott érdeklődés mutatkozik. Az önerő nélkül felújítani szándékozók részéről jelentős igény jelentkezhet hitelből történő előfinanszírozásra” – nyilatkozta a Napi.hu-nak az OTP Bank. Ugyanez a tapasztalat a többi hitelintézetnél is: a Raiffeisennél, a Budapest Banknál, az Ersténél, a Gránit Banknál, az MKB-nál, a K&H-nál és az UniCreditnél is.

Mivel az otthonfelújítási támogatást utólag, a számlák bemutatásával lehet kérni, így vélhetően sokan finanszírozzák majd lakásuk felújítását legalább részben hitelből. Az Erste becslése szerint évente akár 30-35 ezer család is igényelhet majd ilyen céllal kölcsönt. A hitel jó azoknak a családoknak, amelyeknek nincs elég önerejük egy nagyobb horderejű felújítás kivitelezésére. Most az állam segítségével féláron meg lehet valósítani a fűtési rendszer korszerűsítését, a tető cseréjét, a teljes szigetelést, a vezetékek és a vizesblokkok cseréjét is. Azoknak is megérheti persze az olcsó hitel, akiknek van elég megtakarításuk, hiszen a lakossági állampapírok kamata még mindig magasabb, mint a felújítási hitelé, amelyet ha a család képes teljesíteni a feltételeket, vétek lenne nem felvenni.

Nincs benne nagy kockázat

A hitel maximális összege 6 millió forint lehet, a futamideje pedig legfeljebb 10 év. A kamattámogatást hasonlóan kalkulálják, mint a 3 százalékos csok-hiteleknél, vagyis az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által megadott, az ötéves államkötvények aukciós átlaghozamából kalkulált referenciahozamhoz kötik. A teljes hiteldíj az ÁKK által közzétett állampapírhozam vagy referenciahozam 130 százalékának 3 százalékponttal növelt mértéke, amelyhez az állam 10 évig kamattámogatást nyújt. A kamattámogatás a referenciahozam 130 százaléka, így az ügyfél által fizetendő kamat mértéke – a teljes futamidő alatt évi 3százalék.

Ha a lakóingatlan-felújítás nem valósul meg, akkor a kamattámogatás megszűnik, azt vissza kell fizetni. A kamat azonban így sem lesz túl magas. Februártól például az ÁKK honlapja szerint 1,59 százalékos a referenciakamat, ami azt jelenti, hogy ha egy család nem tudja teljesíteni a feltételeket, vagyis egy éven belül nem igazolja számlákkal, hogy megfelelő mértékű összeget költött felújításra, akkor a kamattámogatást vissza kell fizetni, és támogatás nélkül, vagyis valamivel több mint 5 százalékos kamattal megy tovább a hitel, de ez sem számít magasnak a szabad felhasználású jelzáloghitelek között.

Ahhoz, hogy valaki fel tudja venni a támogatott hitelt, ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie, mint a lakásfelújítási támogatás esetében, vagyis 25 év alatti eltartott gyermek, köztartozás-mentesség, megfelelő tb-jogviszony szükséges a kölcsönhöz. A felújítási cél, amely után a kamattámogatás jár, pedig akkor teljesül, ha a felvett felújítási támogatás eléri legalább a hitel összegének a 25 százalékát. Vagyis ha egy család felveszi a 6 millió forintos hitelt, akkor a kamattámogatás megtartásához elég, ha 1,5 millió forintnyi támogatásra jogosító számlát benyújt a kincstárhoz egy éven belül.

Azt is megteheti persze a család, hogy csak pont annyi hitelt vesz fel, mint amennyi állami támogatásra számít, és a bankkal előlegezteti meg a felújítás költségeinek a felét, amit 100 százalékban visszafizettet egy éven belül az állammal. A kincstár ugyanis a benyújtott számlák alapján a támogatás összegével előtörleszti a hitelt, és ez az előtörlesztés díjmentes, ami szintén nagy kedvezménynek számít.

Minden bank nyújtani fogja

Mivel a hitel nagyon jó még azok számára is, akiknek nincs rá szükségük, és a bankok szépen kereshetnek rajta, nem meglepő, hogy szinte mindegyikük úgy nyilatkozott, forgalmazni fogja a terméket. A Raiffeisennél már most biztosak abban, hogy fogják nyújtani ezt a hitelt, az OTP-nél ugyan vannak már most is hitelek lakásfelújításra, de dolgoznak az új termék kialakításán. Az Erste szintén készül a február 1-jei indulásra. Egy tematikus oldalt már el is indítottak, amelyek az ügyfelek tájékozódhatnak, illetve regisztrálhatnak a felújítási támogatással és hitellel kapcsolatos friss információkra.

Lesz felújítási hitel az MKB-nál, a Takarékbanknál és a Budapest Banknál is, a K&H és az UniCredit is elérhetővé fogja tenni az ügyfelek számára ezt a hitelt. A Gránit Banknál már azon is dolgoznak, hogy az igénylés teljesen digitális legyen hasonlóan az online, digitális ügyfélfiókban igényelhető babaváró kölcsönhöz és az online kalkulálható kiszámítható jelzáloghitelhez.

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: