Otthon / Egészségügy / Az idősek oltásra szállítását a családnak „ajánlott” megoldania

Az idősek oltásra szállítását a családnak „ajánlott” megoldania

Müller Cecíliát mutánsok miatti víziók gyötrik. 20 ezer ember oltására elég Szputnyik érkezett.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóját György István államtitkár kezdte azzal, hogy a két legveszélyeztetettebb csoport oltása lezárult.

Az egészségügyi dolgozók 93 százalékát oltották be egy hónap alatt.

A mobil oltócsapatok eljutottak mind a közel 1900 idős- és szociális otthonba is, 64 helyre viszont majd vissza kell menniük, mert annyi intézményben éppen volt Covid-fertőzött. Összesen 82 ezernél valamivel több dolgozót és bentlakót oltottak be.

Így zajlik majd az idősek oltása

„Csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása háziorvosoknál, valamint kórházi oltópontokon” – folytatta az államtitkár. A háziorvosok keresik majd azokat, akiket oltanak, de sokkal kevesebb embert fognak keresni, mint tervezték, mert kevesebb Moderna-vakcina érkezett a vártnál.

György István azt mondta, hogy a háziorvosok múlt pénteken kaptak egy listát a legidősebb páciensekről a regisztrációjuk sorrendjében. 5400 praxisnak 6-6 főt kell kiválasztania, akiket a kórházakba szállítanak oltásra, ők Pfizer-vakcinát kapnak majd valamikor csütörtöktől vasárnapig. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a legjobb az lenne, ha a család oldaná meg az idősek szállítását, de végső soron betegszállítót is küldhetnek.

1080 háziorvos kap Moderna-vakcinát, a 1080 ampullával mindössze 10800 embert lehet beoltani. Azt nem mondta el az államtitkár, hogy mi alapján választják ki az orvosokat. Azt viszont igen, hogy minden orvost arra kértek, hogy ne térjen el a listán látható sorrendtől, a regisztráció sorrendjében oltsák az időseket, kivéve, de szakmai okokból eltérhetnek ettől.

Az államtitkár elnézést kért azoktól az orvosoktól, akik már a kérésnek megfelelően szóltak a pácienseiknek, de most mégsem kapnak vakcinát. Azt üzente nekik, hogy nem dolgoztak hiába, mert hamarosan hozzájuk is jut oltóanyag.

Müller Cecília a mutánsok miatt aggódik

Müller Cecília azzal kezdte, hogy továbbra is kedvezőek a járványügyi adatok, de a járvány zajlik. A „mutánsok miatt a harmadik hullám víziója” valósággá válhat az országos tiszti főorvos szavaival, ezért fontos szerinte oltakozni.

Az idősotthonokban megkönnyebbülést látott Müller Cecília az oltások beadása után. Azt mondta, nagy teher kerül le a vakcina miatt az idős emberekről.

20 ezer embernek elég Szputnyik-vakcina érkezett ma Magyarországra, árulta el Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy bármely vakcina jó, amely megvéd a betegség súlyos lefolyásától.

Újságírói kérdésre azt mondta Müller Cecília, hogy a tajszám alapján, a krónikus betegségeket is nézik az oltásra regisztráltaknál, és az egészségügyi állapotot is figyelembe veszik a háziorvosoknak küldött listák összeállításánál.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: