Otthon / Friss hírek / Meghozta az eredményt a zúgolódás: a kormány egy összegben kifizeti a bértámogatást

Meghozta az eredményt a zúgolódás: a kormány egy összegben kifizeti a bértámogatást

A kormány változtat a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók megsegítése érdekében – tudta meg a kormányközeli Magyar Nemzet. Az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást.

Az állami bértámogatás gyorsabban és egyszerűbben jut el a bajban lévő vállalkozásokhoz: a kormány egy összegben kifizeti február végéig a bértámogatást – írja a lap.

A munkahelyi étkezde lenne a vendéglátás menekülő útvonala?

A lépés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti. Mivel a vállalkozások kilátásait elbizonytalanította az erősen bürokratikus támogatási rendszer akadozó működése, jelentősen megváltoztatták a munkahelyek védelmére kiírt pályázat elszámolási és finanszírozási rendszerét.

Az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások előre hozzájutnak a pénzhez.

Az elszámolási rendszer pedig úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. Ezzel biztosítja a kormány, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak – olvasható a Magyar Nemzetben.

Az ágazati bértámogatás február 8-ig igényelhető.

Több vállalkozó az országban már az újranyitást fontolgatta a járványügyi szabályok ellenére. A turizmus-vendéglátásban dolgozók közül többen demonstráltak is a Hősök terén a bezárás és a nem elégséges állami támogatások miatt. Szakmai szervezetek leginkább azt kifogásolták, hogy még januárban sem érkezett meg a novemberi bérek mellé járó állami támogatás.

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A Pfizer cáfolta Orbán hazugságát: nincs elég nyugati vakcina? Hogyne lenne!

Közel kétmillió Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már az országba. Mégis miről beszélünk? Megvan még az, amikor …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: