Otthon / Friss hírek / Nem kapunk EU-s pénzt, amíg a magyar kormány nem számolja fel a rendszerszintű korrupciót

Nem kapunk EU-s pénzt, amíg a magyar kormány nem számolja fel a rendszerszintű korrupciót

A közbeszerzési eljárásokban a verseny gyakorlatilag elégtelen

– olvasható abban a dokumentumban, amit a Reuters írása alapján a hvg.hu tett közzé. A korrupciós kockázatok kiküszöbölését, és a közbeszerzési verseny átláthatóbbá tételét kéri az Európai Bizottság a magyar kormánytól.

Ez alapján az Orbán kormánynak meg kell reformálnia a közbeszerzési törvényeket a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében, még mielőtt több milliárd euró válik elérhetővé az EU járvány utáni Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz (RFF) nevű alapjából. Az erre vonatkozó dokumentumot január 26-án küldték el a magyar kormánynak, megjelölve azokat a konkrét jogszabályokat, amelyeken módosítani kell.

Az irat szerint ez összefügg azokkal a “rendszerszintű szabálytalanságokkal”, amelyek eredményeképpen, az uniós strukturális alapok történetében a legmagasabb pénzügyi korrekciót kellett végrehajtani 2019-ben a magyar támogatások körében.

A kormány egyelőre nem reagált, de a tagállamoknak a következő hetekben kell benyújtani a nemzeti helyreállítási tervüket, amelyben részletezni kell a források felhasználásának céljait és az elköltésének módját. Mindezt pedig az Európai Bizottsággal egyeztetni kell.

Az Európai Unió 750 milliárd eurót tesz elérhetővé a tagállamok számára a következő években, amelyeket a gazdaság talpraállítására, digitalizálására és zöldítésére kell fordítani. Ebből Magyarországot 6,3 milliárd euró illeti, Brüsszelben azonban már most aggódnak, hogy ezek a pénzek nem lesznek megfelelően és átláthatóan elköltve.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Egyre jelentősebb az ellenzék előnye a Fidesszel szemben

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve 29 százalék volt februárban, derül …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: