Otthon / Friss hírek / Kemény tél tör be csütörtökön

Kemény tél tör be csütörtökön

Február derekán járva már mindenki egyre jobban várja a tavaszt, ilyenkor talán még lehangolóbb a napokban tapasztalható szürke, párás, hideg és esős idő. Az elmúlt 24 órában mindenhol esett vagy esik, a keleti határszélen 10 millimétert meghaladó mennyiségnél tartunk, hazánk jelenleg legszárazabb területe a Kisalföld térsége. És még koránt sincs vége, ráadásul a fagyponton oda-vissza bukdácsoló hőmérséklet arról is gondoskodik, hogy a csapadék felvonultassa a teljes téli repertoárt: fagyott eső, ónos eső, havas eső, hó, bármi előfordulhat.

Kedd hajnalban egy mediterrán ciklon hidegfrontja érte el hazánkat, a továbbiakban is jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Az ország nagy részén ez alatt esőt kell érteni, de Pest megye északi harmadán, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében havazás várható, akár 5-10 centiméteres hótakaró is kialakulhat. Délutántól az Alpokalján és a Bakonyban is havazásba vált át az eső, itt azonban csak 1-3 centiméternyi vizes, tapadó hó jöhet össze – a várható hó mennyiségéről és eloszlásáról itt talál bővebb információt.

-20 fok is lehet

Szerdán a maihoz képest jóval melegebb lesz, 0-12 fok között várhatjuk a maximumokat, ami azt jelenti, hogy a még mindig szinte szakadatlanul hulló eső a legtöbb helyen eltünteti a friss hótakarót. Holnap ugyanakkor újabb ciklon éri el Magyarországot, a nyomában jelentős lehűlést okozó hidegbetöréssel. Csütörtökön délután ahol még esik, ott mindenképpen havazásra számíthatunk, a hőmérséklet jóval átlag alá süllyed a hét második felében.

A nappali maximumok is fagypont alatt maradnak, hajnalonként átlagban -7 és -9 fokot mérhetünk, ám az újonnan behavazott tájakon -15 és -20 fok is lehet.

A korábban több fórumon is előre jelzett hóviharokkal szerencsére nem kell számolni, de Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében 3-5 centiméternyi hó várható. Csütörtökön ritka jelenség tanúi lehetünk, a hőmérséklet ugyanis nem hajnalra, hanem napközben fog jelentősen csökkenni.

A -6 fokos átlag 60, vagy a Dunántúlon 80 km/órás széllel párosulva rendkívül kellemetlenné teszi majd a kint tartózkodást, arcunkra fagyasztja a mosolyt

– emeli ki a meteorológus. A februári kemény hideg előre láthatóan jó 10 napig kitart, fokozatos, de lassú enyhüléssel 17-20. környékére emelkednek nulla fok köré a napi maximumok.

További hidegbetörések

Ami a távolabbi jövőt illeti, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint van még erő a télben. Több hidegebb periódusra számíthatunk még, tartósabb enyhülés csak március közepétől várható, de a szakember szerint még áprilisban is előfordulhatnak markáns hidegbetörések.

Mindezt a tartósan beálló észak-déli irányú, úgynevezett meridionális áramlás okozza. Itt írtunk róla bővebben, a lényege, hogy hirtelen és extrém változásokat tud produkálni, télen a sarkvidéki hidegtől a tavaszias időjárásig. A klímaváltozással egyre gyakrabban és hosszabb időre van jelen a meridionalitás, és okoz szélsőséges jelenségeket.

Az 1960-as években volt már egy hosszabb, meridionalitás uralta időszak, ami többször zord téli szituációkat eredményezett akkoriban. Most szintén már több, mint 10 éve tart és egyre gyakrabban jelentkezik

– jegyzi meg Molnár László.

Emlékezetes hidegbetöréseket jegyeztek fel 2009 januárjában, 2012 februárjában, majd 2017-ben és 2018-ban, idén pedig ismét. Ráadásul a csütörtökre várt kemény, jóval átlag alatti hideg nem az első, és várhatóan nem is az utolsó jelen szezonban.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A Pfizer cáfolta Orbán hazugságát: nincs elég nyugati vakcina? Hogyne lenne!

Közel kétmillió Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már az országba. Mégis miről beszélünk? Megvan még az, amikor …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: