Otthon / Egészségügy / A TASZ az Alkotmánybírósághoz fordul az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma miatt

A TASZ az Alkotmánybírósághoz fordul az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma miatt

A jogvédők várják a felmondani szándékozó egészségügyi dolgozók jelentkezését, hogy – számukra ingyenes jogi képviseletet nyújtva – megtámadhassák a tilalmat elrendelő, álláspontjuk szerint jogellenes szabályozást.

November óta a veszélyhelyzet fennálltáig – ami valószínűsíthetően jó ideig hosszabbodni fog – jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók felmondását. Ez a dolgozókat korlátozó felmondási tilalom egyedülálló jogintézmény, ilyen tilalomra a magyar jogban a rendszerváltás óta nem volt még példa, és külföldi demokráciákból sem ismerni hasonlót – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A tilalom a TASZ szerint sérti az egészségügyi dolgozók Alaptörvényben és nemzetközi egyezményekben lefektetett alapvető jogait, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Ez az eljárás azonban hosszan elhúzódhat – áll a közleményben –, ezért addig is összeszegyűjtötték a tilalommal kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre a válaszokat. Honlapjukon azt is írják a jogvédők: jogsegélyszolgálatukon szívesen adnak tanácsot az ügyben. Várják a felmondani szándékozó, vagy a tilalmi idő alatt felmondó ügyfelek jelentkezését is, hogy ingyenes jogi képviseletet nyújtva megtámadhassák a tilalmat elrendelő, álláspontjuk szerint jogellenes szabályozást.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Deutsch Tamás után a többi fideszes EP-képviselőt is felfüggeszthetik

Egyre valószínűbb, hogy hamarosan kenyértörésre kerül a sor az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: