Otthon / Friss hírek / Oltási káosz: egy magáncég pénzért ígér oltási időpontokat, garancia nincs

Oltási káosz: egy magáncég pénzért ígér oltási időpontokat, garancia nincs

Az ügy jellemző az oltással kapcsolatban kialakult magyar állapotokra. Legyünk résen, mert könnyen elveszthetjük a pénzünket!

Sokan már csak a magukat “nemzetközinek” mondó cégekben bíznak, várva a mihamarabbi védőoltást. Ezek a vállalatok azonban valószínűleg soha nem olthatják a magyarokat, csak hitegetik őket, és elteszik a pénzüket.

Van olyan cég, amely már hónapok óta 5000 Ft megfizetése ellenében oltási időpontokat árul.

Nem ígérik, hogy az időpont-foglalással meg is kapjuk a vakcinát, csupán a kígyózó sorba iratkozunk fel, ahol arra számítunk, hogy majd egyszer talán ez a vállalat is olthat.

Azért is megbüntetnek minket, ha az utcán levesszük a maszkot egy kis időre, hogy a szemüvegünkből kilássunk, de az üzérkedőket nem üldözi a Fidesz?

Az időpontokat mindenféle garancia nélkül árusító cég szabadon bizniszelhet, pedig biztos, hogy nem olthatnak.

Gulyás Gergely a kormányinfón egyszer így fogalmazott:

Minimális, vagy nullával egyenlő az esélye, hogy magáncégek is vakcinához tudjanak jutni, ezért ha valaki ilyennel találkozik, akkor egy szélhámossal van dolga, forduljon a rendőrséghez.

A rendőrség azonban eddig nem mozdult meg központilag, hiszen a Nemzetközi Oltóközpont néven futó magáncég továbbra is hitegeti az ügyfeleit.

Szerkesztőségünk birtokába jutott egy levél, amelyben a vállalat arról értekezik, hogy már március környékén oltásra számíthatnak a jelentkezők. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a Fidesz-kormány kommunikációja szerint NEM engednek oltani magáncégeket koronavírus-vakcinával, így a most következő sorokat fenntartással kezeljék:

“Mint a COVID-19 vakcina előfoglalási joggal rendelkező páciensünket, szeretnénk Önt az elsők közt értesíteni egy mérföldkőről: több hetes előkészítés után munkatársaink elkezdték helyszíni tárgyalásaikat egy, az EU által engedélyezett COVID-19 vakcina gyártójával. A magán-egészségügyi beszerzésen túl alapvető célunk az is, hogy minél több vakcinához juttassuk a magyar államot is. További, harmadik klinikai fázisban levő vakcinák gyártóival is kapcsolatban vagyunk, mert azt szeretnénk, ha pácienseink hamarosan több vakcina közük választhatnának rendelőnkben.
A legoptimistább forgatókönyv szerint a mostani tárgyalások eredményeképpen akár már március végén el tudjuk majd kezdeni pácienseink oltását. Hogy pontosan mit jelentene ez az Ön konkrét foglalása esetében, azt sajnos egyelőre nem tudjuk megmondani, mivel a lebonyolítással kapcsolatos oltási tervünkre a hatóságok még nem bólintottak rá. Ezért itt is csak annyit tudunk mondani, hogy ha minden úgy történik, ahogy szeretnénk, akkor a jelenleg előregisztrációval rendelkező összes páciensünket két hétnél rövidebb idő alatt be tudnánk oltani.
A beszerzés szervezése mellett egy fogyasztóvédelmi vizsgálattal is foglalkoznunk kellett az előző év végén. Ugyan nem szoktuk jogi vonatkozású híreket megosztani pácienseinkkel, ezúttal több érdeklődést is kaptunk a témában, ezért szeretnénk megosztani Önnel az ezzel kapcsolatos pozitív fejleményeket is.
Bár az eljárás névhasználatunk mellett kifejezetten „a védőoltásra történő előjegyzési gyakorlat”-unkat ellenőrizte egy közérdekű bejelentés alapján, ez utóbbival kapcsolatban egyetlen mondatnyi kivetnivalót nem találtak a kormányhivatal munkatársai (weboldalunkat a nevünkkel kapcsolatos megállapításoknak megfelelően módosítottuk). Papírunk van róla tehát, hogy eljárásunk mindenben megfelel a jogszabályoknak – reméljük, ezzel a kérdés kikerül a sajtóhírekből, és végre mindannyian a valóban fontos ügyekre koncentrálhatunk majd.
Mivel a helyzet sok más szempontból is rendkívül képlékeny, egyelőre nem tudunk konkrét oltási időpontokat adni, azonban a garanciánk továbbra is él: bármiféle kérdés nélkül, kezelési költség nélkül visszautaljuk Önnek a teljes előfoglalási díjat, amennyiben az élet úgy hozza, hogy végül mégsem kíván élni a lehetőséggel.
Abban is biztos lehet, hogy haladéktalanul tájékoztatjuk, amint újabb mérföldkőhöz érünk a vakcinákkal kapcsolatban – addig is jó egészséget kívánunk Önnek és szeretteinek!
A mihamarabbi viszontlátásra,
Kámány Roland
Ügyvezető
Nemzetközi Oltóközpont Kft.”

Semmilyen jel nem utal arra, hogy a Nemzetközi Oltóközpont nevű cégnek lehetőségében áll majd oltani Magyarországon! A Fidesz-kormány mégsem lép fel hathatósan az efféle ígéretek, híresztelésekkel szemben. Mi lehet ennek az oka?

A cég persze jól jár, még akkor is, ha visszafizeti az ügyfelek pénzét, hiszen amíg márciust, áprilist vetít elő a befizetőknek, a pénz nála marad, amit forgatni, használni tud. Nem látunk bele, hogy pontosan mekkora összeget zsebeltek be eddig, de egy hozzászólásban azt írja egy jelentkező, hogy rögtön az elsők között regisztrált, és így is 17 ezredik a sorban(!)

Azóta hónapok teltek el, tehát a jelentkezők száma megsokszorozódhatott. Egy fő max 10 időpontot foglalhat (ez a korlát is egy kereskedelmi malőr, mert valójában semmit nem jelent) így ha csak 50 ezer befizetést nézünk, akkor is

250 millió forint, azaz negyedmilliárd forint lehet a cégnél.
Amíg ez a pénz náluk van, fialtatni tudják azt, sőt, bármilyen célra felhasználhatják, de ez a nagyjából negyedmilliárdos pénznyelő a kormány járványügyi intézkedései közé simán belefér. Vajon ki kap még ebből a pénzből?

delsomogy.ezalenyeg.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: