Otthon / Egyéb / Szijjártó szerint az ENSZ-nek politikamentesnek kéne lennie

Szijjártó szerint az ENSZ-nek politikamentesnek kéne lennie

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) munkáját egyre több kritika éri, egyebek között a kezdeményezések és programok átpolitizáltsága miatt, pedig a tanács nem válhat olyan fórummá, amelyen folyamatosan megbélyegeznek bizonyos országokat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az EJT 46. ülésszakán elmondott felszólalásában.

Az ülésszakot a genfi székhelyű szervezet a koronavírus-járvány miatt virtuálisan rendezte meg, a magyar miniszter is videoüzenetben szólalt fel.

“Az Emberi Jogi Tanács csak akkor lehet sikeres, ha a konstruktív nemzetközi párbeszédet és együttműködést segíti elő az emberi jogok védelmére. Magyarország továbbra is elkötelezett az emberi jogok védelme mellett, szem előtt tartva azok egyetemes, elidegeníthetetlen, oszthatatlan, egymástól kölcsönösen függő és egymással összefüggő természetét”

– állította a miniszter.

“De sajnos a tanács ezen az ülésén is egyebek között megbélyegzi Izraelt az emberi jogok megsértésével vádolva az országot, mintha nem tenne erőfeszítéseket e jogok védelmére. Ezenkívül Izraelnek joga van saját maga megvédésére, és ezt Magyarország következetesen támogatja. Tartós békét csak a felek közötti közvetlen tárgyalások útján lehet elérni, és Magyarország minden erre irányuló kezdeményezést elfogad”

– tette hozzá Szijjártó Péter.

A külügyminiszter szerint Magyarország történelmi örökségének és tapasztalatainak köszönhetően külön figyelmet szentel a nemzeti és a nyelvi kisebbségek jogainak. Minden olyan kezdeményezést és akciót támogat, amelynek célja e közösségek szerzett jogainak megőrzése és megerősítése, e jogok megsértését elfogadhatatlannak tarja.

“Budapest elvárja az ENSZ emberi jogi szervezeteitől, hogy ők is kellő nagyságú és előítéletektől mentes figyelmet szenteljenek ezen jogok érvényesítésének a világ minden részén.”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A Pfizer cáfolta Orbán hazugságát: nincs elég nyugati vakcina? Hogyne lenne!

Közel kétmillió Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már az országba. Mégis miről beszélünk? Megvan még az, amikor …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: