Otthon / Egészségügy / A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A pedagógusok közül sokan alig várták az iskolabezárásról szóló döntést, még azok is, akik már átestek a fertőzésen. A lépés azonban nehéz helyzetbe hoz sok szülőt, főleg azokat, akik kisebb gyerekeket nevelnek.

Örömhír!- kommentálta a hvg.hu-nak a kormány iskolákra vonatkozó szigorítását Éva, egy belvárosi általános iskola tanárnője. Náluk ugyan most nincs tanítás “mert Covid-fészek lett újra az iskola”, de mint mondta, a tanár kollégái már zúgolódtak amiatt, hogy késlekedik ez a döntés. “Nekem is az első az egészségem” –- mondta Éva, aki amiatt is fokozottan aggódik, hogy egyik kollégája, akivel tavaly együtt voltak covidosak, újra elkapta a fertőzést, ő pedig még mindig szenved a hosszútávú tünetektől, mint a szédülés és a szaglási zavarok.

A távoktatással kapcsolatban még várják a részletszabályokat, azt ugyanakkor csalódottan vette tudomásul, hogy az iskolák esetében is március 8-tól vezetik be az intézkedéseket. Így szombaton felvételi szóbeliztetniük kell, amitől tart a fertőzés szempontjából. A távoktatástól viszont nem, mert van már benne tapasztalata.

“Üdvözöljük a döntést, ez volt a szükséges intézkedés, bár pontosan tudjuk, hogy mindenkinek nagyon nehéz lesz” – mondta a hvg.hu-nak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke. Az elnök szerint a múlt hét óta özönlenek hozzájuk a panaszok a tanárok felől a sorozatos fertőzésekről, február közepétől a végéig például megkétszereződtek az iskolai fertőzések számai. Volt olyan iskola egy Tisza-parti településen, ahol 35 tanárból 33 betegedett meg – mondta.

A PSZ ezért levelet írt korábban az Emminek és az operatív törzsnek, hogy lehetőleg hétfőtől zárják be az iskolákat. Nem csak ezt kérték azonban, hanem azt is javasolták, hogy a kisebb gyerekeket nevelő családokban egy szülő kapjon 100 százalékos táppénzt, hogy otthon tudjon maradni a gyerekkel. Erre szerinte azért lenne szükség, mert az alsóbb tagozatokon nagy teher hárul a szülőkre az online oktatás miatt, és – legalábbis részben – nekik kell ellátnuk az állam kötelező feladatát.

Ilyen döntést viszont nem jelentett be Gulyás Gergely, és erre a tavaszi átálláskor sem volt példa.

„Biztos nagyon súlyos lehet a helyzet, hogy a kormány ezt meglépte, de ez nagyon sok problémát fog jelenteni sok helyen” – kommentálta a döntést Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A digitális átállásra szerinte 10 perc is elég, de az általános iskolai tanítóknak nagyon nehéz dolguk lesz, és az alig olvasni tudó diákok mellett a szülőknek is ott kell majd lenniük.

Egyértelmű, hogy az általános iskola alsós osztályainál és az óvodásoknál elég nagy teher lesz ez, a tavaly tavaszihoz hasonlóan – mondta az elnök.

A távoktatással kapcsolatos tavalyi tapasztalatok felemásak voltak. Egy tavaly őszi felmérésből például az derült ki, hogy rengeteg munkát ad a pedagógusoknak és az általános iskolás gyerekek szüleinek, és a diákok harmada nem talált benne pozitívumot. Az oktatási szakértő pedig arról beszélt, hogy ott tudott jobban működni az online oktatás, ahol eleve hatékonyabb volt az iskola.

A szülők közül mindenesetre nincs mindenki elragadtatva.

Jöhet az összeroppanás

– mondta most a hvg.hu-nak egy nagyobb, hetedikes, és egy kisebb, első osztályos gyereket egyedül nevelő anyuka. “Ez az intézkedése ellehetetleníti a szülőket, főleg azokat, akik dolgoznak és egyedülállóak.”

A kisebb gyerekeknél, ahol nagy szükség van a közvetlen személyes interakcióra a tanulás során, a távoktatásban különösen oda kell figyelnie a szülőnek. Ennek nehézségeiről, főként egyszülős családok esetében, így írtunk a tavalyi karantén idején:

Az iskolák bezárását már a múlt pénteken sürgette a miniszterelnöknél a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is a romló járványhelyzet miatt. Mostanáig azonban az operatív törzs külön-külön döntött minden egyes olyan intézményről, ahol valamilyen mértékben megjelent a fertőzés.

Jelenleg majdnem minden harmadik iskolát érint ilyen intézkedés: országszerte 229 óvodában egy-egy csoport (8%) esetében, 153 óvodában (5%) és 79 általános iskolában (3%) pedig az egész intézmény esetében rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs. További 505 általános iskolában egy-két osztályban (20%) és 141 általános iskolában (5%) a teljes intézményben van érvényben digitális tanrend.

A kormány csütörtökön az iskolabezárások mellett egy sor másik új szigorítást jelentett be az egyre romló járványhelyzet miatt. A részleteket itt találja:

Nagyon sok kérdésre azonban továbbra sincs válasz, arról várhatóan holnap tájékoztat a kormány vagy Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A Pfizer cáfolta Orbán hazugságát: nincs elég nyugati vakcina? Hogyne lenne!

Közel kétmillió Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már az országba. Mégis miről beszélünk? Megvan még az, amikor …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: