Otthon / Dél-somogyi hírek / ELKASZÁLTA A FIDESZES TÖBBSÉG ANDER PEDAGÓGUSBÉREMELÉSRŐL SZÓLÓ HATÁROZATI JAVASLATÁT

ELKASZÁLTA A FIDESZES TÖBBSÉG ANDER PEDAGÓGUSBÉREMELÉSRŐL SZÓLÓ HATÁROZATI JAVASLATÁT

“Jobbikos határozati javaslat előterjesztőjeként, valamint a bizottság alelnökeként amellett érveltem, hogy az oktatási kiadásokat GDP arányosan 7 százalékra kellene emelni, a kormánynak pedig komplex intézkedési tervet lenne muszáj azzal kapcsolatosan kidolgozni, hogy a legtehetségesebb fiatalok számára is vonzóvá tegyék ezt a ragyogó hivatást.”– írta Facebook posztjában a dél-somogyi ellenzéki országgyűlési képviselő, Ander Balázs.

Ander Balázs, Brenner Koloman (Kép forrása: facebook)

 

Mondanunk sem kell, a fideszes többség nem támogatta a javaslatot!

Az ellenzéki honatya bejegyzése:

https://www.facebook.com/anderbalazs/photos/a.838640359540664/5156285607776096/

🇭🇺A Jobbik szentül hiszi, hogy igaz az a Széchenyinek tulajdonított mondás, amely értelmében egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.
🧑🏼‍🏫Ehhez viszont versenyképes, minőségi oktatási rendszerre van szükség. Ennek lenne kulcsszereplője az erkölcsileg és anyagilag megbecsült, jól felkészült, elhivatott pedagógus. Ahhoz, hogy a legjobbakat lehessen erre a csodálatos pályára vonzani és ott is tartani viszont komoly kormányzati odafigyelésre lenne szükség.
📉A pedagógustársadalom mára nagyon elöregedett, hiszen 6 százalékra csökkent a fiatal, 30 év alatti pályakezdők aránya. A korfa előre jelzi, hogy a most még csak ketyegő nyugdíjbomba fel fog robbanni, és az maga alá temeti a magyar köznevelést. A Nemzeti Pedagóguskar által készített felmérés szerint is elképesztő a lemorzsolódás, a pályaelhagyás.
➡️Az Országgyűlés Kulturális bizottsága elé terjesztett – Dr. Brenner Kolomannal és Csányi Tamással közösen jegyzett – jobbikos határozati javaslat előterjesztőjeként, valamint a bizottság alelnökeként amellett érveltem, hogy az oktatási kiadásokat GDP arányosan 7 százalékra kellene emelni, a kormánynak pedig komplex intézkedési tervet lenne muszáj azzal kapcsolatosan kidolgozni, hogy a legtehetségesebb fiatalok számára is vonzóvá tegyék ezt a ragyogó hivatást.
A pedagógusbérek számításakor alapul vett vetítési alap még mindig a 2014-es 101.500 forintos minimálbér, holott azóta a legkisebb havi fizetés összege 167.400 forintra emelkedett. Határozati javaslatunk ezért azt is célozta, hogy a pedagógusbérek vetítési alapját kössék a minimálbérhez, hiszen az évek óta tartó befagyasztással súlyos tízezrekkel rövidítik meg havonta az amúgy sem túlfizetett tanárokat. A munkájuk megbecsültségének hiányát jól érzékelteti az az adat, amely szerint a magyar pedagógusok a hazai diplomás bérátlagnak csupán kétharmadát keresik, noha azokban az országokban, ahol figyelnek a humántőkeképző rendszerekre, ott ez az arány jóval magasabb.
A kormányzat részéről nagyon szeretnek Klebelsbergre is hivatkozni. Nos, Klebelsberg elérte, hogy a Trianon utáni időkben tényleg súlyos válságát élő Magyarországon a tanítás, mint értelmiségi hivatás középosztálybeli életnívót tudjon biztosítani a pedagógusoknak.
Ha valamit, akkor ezt érdemes lenne lemásolni abból a korszakból. A feudális elemekkel átszőtt urizálást meg nyugodtan el lehetne hagyni…
❌Az Országgyűlés Kulturális bizottságának fideszes többsége természetesen nem támogatta a javaslatot, így az nem is kerülhet tárgysorozatba, arról érdemi vitát a parlamentben folytatni majd nem lehet.
👉🏻A néppárti Jobbikban viszont azért dolgozunk, hogy mindaz, amiről az előzőekben szó volt, ne csak ábránd maradjon.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: