Otthon / Egészségügy / Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb

Főleg a kormánypártiak bíznak a Sinopharm oltóanyagában. Ugyanakkor hiába nő az oltási hajlandóság, a sor lassan halad: február végéig a regisztráltak 11 százaléka kapott csak időpontot.

Egyre javul a lakosság oltási hajlandósága – derül ki a Publicus Intézet múlt heti reprezentatív felméréséből, amelyet a Népszavának készítettek. Mint a lap írja, míg 2020 novemberében csak a lakosság 38 százaléka kérte volna az oltást, idén január végén 59 százalék volt, a múlt héten pedig már 64 százalék jelezte, hogy elfogadná azt.

A községekben élőknek 52 százaléka szeretné beoltatni magát, a Budapesten élők ezzel szemben 81 százalékban oltáspártiak. A 30-44 éves korcsoportban változatlanul alacsony az oltási hajlandóság, mindössze 53 százalékos. Náluk még a fiatal felnőttek is fontosabbnak tartanák a védőoltást, 60 év fölött pedig már 70 százalékos az igény.

A megkérdezettek 81 százaléka adatná be a Pfizer vakcináját, januárban még 91 százalék volt az arány, és 77 százalékról majdnem 70-re csökkent a Moderna oltóanyagát választók aránya is.

Ellenben a januárinál sokkal többen fogadnák el a Sinopharm oltást. Ennek elfogadottsága a kormánypártiak körében 50-ről emelkedett 67 százalékra, az ellenzékiek között pedig 8-ról 15 százalékra.

A felmérés szerint február 25-ig a regisztráltak 11 százaléka kapott időpontot az oltásra. A válaszadók nagyjából harmada a gyártókat, illetve az Európai Uniót hibáztatja, a magyar kormányt csak a lakosság negyede tartja felelősnek.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A Pfizer cáfolta Orbán hazugságát: nincs elég nyugati vakcina? Hogyne lenne!

Közel kétmillió Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már az országba. Mégis miről beszélünk? Megvan még az, amikor …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: