Otthon / Friss hírek / Ursula von der Leyen biztosította Jakab Pétert, ellenőrizni fogják, hogyan használja fel Orbán az EU-s pénzeket

Ursula von der Leyen biztosította Jakab Pétert, ellenőrizni fogják, hogyan használja fel Orbán az EU-s pénzeket

Nemrégiben az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez fordult Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje annak érdekében, hogy azt kérje ne a fideszes kormányzat kapja meg az unió újabb 40 milliós segélycsomagját, hanem közvetlenül a magyar adófizetőkhöz jusson a támogatás.

Mint írta: megkapta az elnök asszony válaszát, melyben biztosította arról, hogy ismeri a magyar viszonyokat, és az Unió ellenőrizni fogja, hogyan használja fel a kormány az újabb támogatást.

“A levelet nagyon köszönöm, tudom, hogy elnök asszonyt a segítő szándék vezérli. A magyar viszonyokat azonban jobban ismerem. Ennek a pénznek – ha nem a bajba jutott melósok, hanem Orbán zsebébe kerül – híre hamva sem lesz”

– mondta Jakab Péter hozzátéve: hogy kormányváltás esetén egy év múlva Magyarország új nemzeti egységkormánya végre nem ellenségként, hanem szövetségesként fog tekinteni az Európai Unióra.

“Ennek részeként csatlakoztatni fogjuk hazánkat az Európai Ügyészséghez, a most még lopásra ítéltetett euró milliókat pedig vissza fogja adni azoknak, akiknek Brüsszel eredetileg szánta: a magyar embereknek.”

Ursula von der Leyen levelében arról írt, hogy tisztában van a magyarországi súlyos egészségügyi helyzettel. Az Európai Unió Szolidaritási Alapja élénk jele az Európai Unió szolidaritásának, amely segíti a tagállamokat a világjárvány leküzdésében – mondta.

Hozzátette, hogy az Alap célja a természeti katasztrófa vagy súlyos egészségügyi vészhelyzet által sújtott államra, és különösen annak költségvetésére nehezedő pénzügyi teher enyhítése. Ebben az összefüggésben hangsúlyozta, hogy az alap megosztott irányítással valósul meg, ahol a fogadó állam felel a műveletek kiválasztásáért és a végrehajtásért és ellenőrzésért felelős hatóságok kijelöléséért.

“A Bizottság azonban megtett minden szükséges intézkedést az EU költségvetésének védelme érdekében. Ez magában foglalja az ellenőrzések elvégzését, pénzügyi korrekciók bevezetését, amikor a Bizottság hiányosságokat vagy szabálytalanságokat állapít meg, vagy vizsgálatok indítását csalás gyanúja esetén”

– ismertette az Európai Bizottság elnöke.

Véleménye szerint a jogállamisági feltételrendszer bevezetése óta az Uniónak először van egy speciális eszköze, amely megvédi költségvetését az Európai Unió elveinek megsértésétől.

Emlékeztetett, hogy a rendelet értelmében a Bizottság intézkedéseket javasolhat a Tanácsnak, ha megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek valamely tagállamban történő megsértése kellően közvetlen módon érinti vagy súlyosan veszélyezteti az uniós költségvetés hatékony és eredményes pénzgazdálkodását vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét.

Kijelentette, hogy az uniós költségvetés védelmét számos szabály és eljárás szolgálja, többek között az Európai Csalás Elleni Hivatal és az Európai Ügyészség által végzett vizsgálatok, a korai felderítési és kizárási rendszerek alkalmazása, ellenőrzések és auditok elvégzése, valamint pénzügyi korrekciók előírása. Emellett a Bizottság a 2021-27-es uniós kohéziós politika keretében a csalások és szabálytalanságok elleni küzdelem érdekében a megerősített jogi rendelkezéseket is alkalmazni fogja.

Ursula von der Leyen azt írta, hogy a Bizottság továbbá az európai szemeszter részeként és a jogállamiságról szóló jelentésben többször is aggodalmának adott hangot a jogállamiság magyarországi tiszteletben tartásával kapcsolatban, elsősorban az igazságszolgáltatás és a média függetlenségével, a közbeszerzési verseny javításának szükségességével és a korrupcióellenes keretrendszerrel kapcsolatban.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: