Otthon / Friss hírek / Tömeges felmondás? 80 százalékos béremelésre lenne szüksége az egészségügyi és a belügyi dolgozóknak

Tömeges felmondás? 80 százalékos béremelésre lenne szüksége az egészségügyi és a belügyi dolgozóknak

A napokban mi is beszámoltunk arról, hogy még az érdekképviselőket is meglepte annak a felmérésnek az eredménye, amelyet a belügyi dolgozók körében végeztek. Eszerint az állományban dolgozók 70 százaléka fontolgatja a felmondást, illetőleg a pályamódosítást. A főbb problémák között szerepel az alacsony fizetés, a kiégés és a kevés szociális juttatás. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalóit képviselő szakszervezetek megbízásából készített – anonim – felmérés kérdőívét több ezren töltötték ki. Szakszervezeti vezetőket kérdeztünk.

Az Alfahír megkereste a téma kapcsán Balázs Ildikót, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárát, aki a rendvédelmi dolgozók helyzetére reflektálva elmondta: a felmérés eredményét nem nevezné reprezentatívnak, a 70 százalékos arányt túlzásnak tartja.

Az evidens, hogy olyan alapja mégis van, hogy többek gondolkoztak azon, hogy le akarnak szerelni

– tette hozzá.

Ugyanakkor megerősítette, hogy az állomány dolgozói elégedetlenek a bérekkel és az életpályamodellel. Azt is hozzáfűzte, hogy

a béremelés papíron megvalósult ugyan, csak a valóságban nem ezt tükrözi a végösszeg.

Kifejtette, miközben egy járőrnek igen alacsony a bére, nem véletlen, hogy inkább elmennek árufeltöltőnek, mert így lényegesen többet keresnek.

Illetve, ami továbbra is nagy szívfájdalom az elégedetlenségben: a korkedvezményes nyugdíj elvétele

– fogalmazott a TMRSZ főtitkára, hozzátéve, kezdeményeztek egy pert a magyar állammal szemben több évvel ezelőtt, az állam és a rendőr közti szerződés tekintetében, ám végül nem jártak sikerrel. Még terveik szerint megpróbálnak egy előzetes döntéssel eljárást kezdeményezni az unió bíróságánál.

Elmondta azt is, hogy korlátozva van a munkavállalói jogkör azáltal, hogy normál esetben nem lehet felmondani, viszont megtalálták megoldást, a jogilag járható utat ezzel kapcsolatban.

A béremelést illetően Balázs Ildikó leszögezte:

Ami elfogadható lenne és tükrözné az állomány elismerését, az legalább egy 80-100 százalékos béremelés.

Azonban úgy látja, jelen helyzetben maximum 15-20 százalék a realitás. Viszonyításképpen: egy frissen felszerelt rendőr átlagkeresete a garantált bérminimum összegét jelenti.

Kitért arra is, hogy van a rendőrség berkein belül egy nagyobb csoport, melynek tagjai szintén hátrányos helyzetbe kerültek: mégpedig azok, akik közalkalmazottak voltak. Ugyanis 2019. február 1-től “rendvédelmi igazgatási alkalmazottnak” hívják őket, s bár ugyanazt a munkát végzik, mégis számos megkötés vonatkozik rájuk, mióta kikerültek a közszolgálati státuszból. Esetükben is érvényes, hogy igen alacsony bért kapnak, kevesebb lett a szabadságuk, viszont nagy a felelősségük.

A TMRSZ vezetője úgy látja, ezeket vissza kellene állítani.

Nagyon sokan hagynák el az egészségügyet, és ezzel a felmondási tilalommal szerintem erőszakkal akarják az ágazatban tartani az embereket

– mondta érdeklődésünkre Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke.

A szakszervezet vezetője a kérdéses felmérésre hivatkozva nagyjából valósnak nevezte, hogy főleg az egészségügyi szakdolgozók körülbelül 70 százaléka, ha a tehetné, akkor elhagyná a pályát.

Ha ezt az egészet a betegek szempontjából is nézzük, akkor nagyon aggasztó a jövőre nézve, hogy az egyébként is túldolgoztatott, túlterhelt állomány még tovább csökken és nincs már lehetőség, hogy további túlórákat rendeljenek el

– tette hozzá a FESZ elnöke.

Soós Adrianna jelezte, hogy az ágazatban dolgozók több mint fele 45 év feletti, tehát folytatódik az ágazat elöregedése.

Tehát mindenképpen béremelés szükséges, mert nagyon súlyos válsághelyzet alakulhat ki. Egyrészt a már említett elöregedés miatt, másrészt pedig a fiatalok egyre kevesebben választják az egészségügyet, és ha nem változik végre érdemben a helyzet, akkor még ennyien sem fognak jönni

– közölte a FESZ vezetője, aki szerint

jövőre a szakdolgozóknak legalább 80 százalékos béremelés lenne szükséges, hogy legalább megközelítsék az ágazati bérek EU-átlagát.

Soós Adrianna elmondta azt is, hogy szemben a nyugati országokban tapasztalt tendenciákkal, hazánkban csak kevesen vállalnának munkát Kelet-Európából.

Ez nem egy új kérdőív, mert körülbelül 15 évvel ezelőtt is hasonló válaszokat adtak a rendvédelmi dolgozók egy hasonló felmérés során, tehát úgy tűnik, semmi nem változott azóta

– mondta el az Alfahírnek, a Belügyi és Rendvédelmi Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) alelnöke.

Szabó Zoltánné felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbben nem is akarják elhagyni a rendőri, belügyi pályát, de mint fogalmazott, annyira alacsonyak a bérek és a rendőrök megbecsültsége, hogy sokan kénytelenek feladni a hivatásukat. A BRDSZ alelnöke szerint a 15 évvel korábbiakhoz képest annyiban mindenképpen rosszabb lett a helyzet, hogy

mostanra a kormány már tárgyalni sem akar az érdekképviseletekkel.

Szabó Zoltánné arról is beszélt: az első Fidesz-éra alatt még működött a BÉT, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács, s jól működött a RÉT, a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács. Végezetül hozzátette:

Most viszont azt látjuk, hogy semmibe veszik a szakszervezeteket, pedig annak idején szintén az első Fidesz kormány idején volt olyan, hogy hajnalig tárgyaltunk Pintér Sándorral és végül sikerült megegyezni, mert akkor fontos volt az, hogy például Kisbéren a körzeti megbízott (KMB) hogyan járhatna jobban. Most ez rajtunk kívül kit érdekel?

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: