Otthon / Egyéb / Inkább összefognak az ősellenséggel, csak ne Orbán nyerjen 2022-ben

Inkább összefognak az ősellenséggel, csak ne Orbán nyerjen 2022-ben

A DK támogatja a Jobbikot, a Jobbik támogatja a DK-t. Az ellenzéki térfél legmeglepőbb szövetsége rajzolódott ki az elmúlt hetekben. Az egymást korábban élesen támadó, ideológiailag távol álló pártok megállapodást kötöttek, a választókerületek közel harmadában támogatják egymás jelöltjeit az előválasztáson. Végigvettük, hogy jutottunk el a nácizástól és szemkilövetős nyilatkozatoktól odáig, hogy a Jobbik beállt többek közt Kálmán Olga és Gy. Németh Erzsébet mögé, míg a DK mások mellett Rig Lajos és Szilágyi György kampányát fogja segíteni.

Ha valaki akár még csak tavaly év elején azt jósolja, hogy egy nap a jobbikos Jakab Péter a DK-s Varju Lászlóval szerepel közös plakáton, Dobrev Klára pedig Szilágyi György mögé áll be mosolyogva, valószínűleg nem sokan tettek volna rá nagyobb tétben fogadást. Aztán íme két olyan bejelentés, amelyre még az ellenzéki pártok elmúlt egy évben tett közeledéseit szemlélve is sokan felhúzhatták a szemöldöküket:

„Szilágyi György országos politikus, 10 éve országgyűlési képviselő, így mindent tud arról, hogy hogyan kell képviselőként szolgálni az emberek érdekeit. (…) Éppen egy ilyen emberre van szükség ahhoz, hogy 2022-ben itt is győzni tudjunk, ezért a DK Szilágyi Györgyöt támogatja az őszi ellenzéki előválasztáson!”

„Győztes csapaton ne változtass! Nem fogunk. (…) A Jobbik díjazza az elvégzett munkát, ezért úgy döntöttünk, Varju Lászlót támogatjuk az előválasztáson az ellenzék közös jelöltjeként ebben a választókörzetben.”

Hevesebben támadták egymást, mint a Fideszt

Hatalmas távolságot tett meg a két párt azóta, hogy a Jobbik az általa „szemkilövetőnek” nevezett Gyurcsány bebörtönzését követelte, vagy a DK több politikusa – köztük Varju László – 2012-ben sárga csillaggal a mellén tiltakozott a Parlamentben Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentése miatt.

„(…) azt kell kimondani, hogy a Jobbik náci párt, a Jobbik fasiszta párt, a Jobbik nyilas párt, a képviselői fasiszták, a képviselői nyilasok, a képviselői nácik.”

Ezt mondta Molnár Csaba az akkori sajtótájékoztatón, a DK alelnöke ma a Jobbikkal tárgyal a két párt szorosabb együttműködéséről.

Kolber István, Vadai Ágnes és Varju László független képviselők sárga csillagot viselnek az Országgyűlés plenáris ülésén 2012. november 27-én, tiltakozásul Gyöngyösi Márton november 26-i kijelentése miatt. A Jobbik frakcióvezető-helyettese Németh Zsolt úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: „pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

De a másik oldalon se kell hosszasan keresgélni, a DK miniszterelnök-jelöltjével most közös plakáton szereplő Szilágyi György pár éve hibbant Nérónak nevezte Gyurcsány Ferencet, és szemére vetette, hogy ötven évvel az ’56-os forradalom után magyar emberekre lövetett miniszterelnökként.

„(…) szerintem ezt a törpepártot, amit DK-nak hívnak, többet nem is kellene talán emlegetni”

– fogalmazott Szilágyi a parlamenti felszólalásában. A sort még sokáig lehetne folytatni, és folytatja is a Fideszhez közel álló média előszeretettel az elmúlt hetekben-hónapokban.

Mi ugorjunk egyet 2017 elejére, amikor a Jobbik Facebook-posztban szögezte le, hogy egyik baloldali párttal se fog össze a jövőben. Ehhez tartották is magukat a 2018-as országgyűlési választások előtt, Vona Gábor nem volt hajlandó leülni egy asztalhoz Gyurcsány Ferenccel, amikor a DK elnöke tárgyalásra hívta az ellenzéki pártokat, és egyetlen körzetben se kötöttek megállapodást más párttal.

A Fidesz harmadik kétharmada és Vona Gábor távozása óta a néppártosodás jegyében azonban fokozatosan közeledni kezdett a Jobbik a többi ellenzéki párthoz. Az ellenzék által csak „rabszolgatörvénynek” nevezett túlóratörvény elleni tüntetéseken már egymás mellett volt a Jobbik és a DK zászlója 2018 decemberében, és közösen álltak ki a Parlament elé a két párt képviselői. Akkor Gyurcsány Ferenc már azt válaszolta a 444 kérdésére az egyik tüntetésen, hogy DK-Jobbik egységről nem lehet beszélni, összefogásról azonban igen.

Egy volt Jobbikos miatt kényszerültek közös listára Gyurcsánnyal

„A legnagyobb lépés – nekem személy szerint is – az volt, amikor augusztusban mondjuk le kellett, hogy üljek Gyurcsány Ferenccel” – fogalmazott Jakab Péter a Telexnek adott interjúban pár hónapja. Míg Orbánról egyetlen pozitív dolgot se tudott mondani a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Gyurcsányról két pozitívumot is kiemelt: az egyik az, hogy leült a Jobbikkal, és azt is hozzátette, hogy szerinte

„mindenki változhat, még Gyurcsány is”.

A Népszavának pedig nemrég azt fejtegette, hogy nem feladata, hogy a DK elnökének barátja legyen, még csak szeretnie se kell. „Sokszor elmondtam már, hogy nekem se volt könnyű. Ha azonban a közös nemzeti minimumot nem csak két ember, hanem hat párt teremti meg, akkor az olyan stabil alap, amire lehet építkezni.”

A választásra készülő ellenzéki összefogásban a kezdetektől, tavaly augusztus óta részt vesz a Jobbik, ahhoz azonban a végsőkig ragaszkodtak, hogy ne egy listán induljanak a DK-val, hogy ne veszítsenek szavazatokat Gyurcsány miatt. Tavaly év elején még úgy fogalmazott Jakab egy háttérbeszélgetésen, hogyGyurcsány Ferenc az ellenzék tortájában a mazsola, és ő ki nem állhatja a mazsolát. Miután azonban a Jobbikból korábban távozó, papíron függetlenként politizáló Volner János javaslatára olyan módon módosította a fideszes többség a választási törvényt, hogy a listaállításhoz 71 körzetben kell jelöltet állítani, nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzéki összefogás számára nem maradt más lehetőség, mint hogy közös listán induljanak.

Nem sokkal később pedig arról döntöttek a pártelnökök, hogy mind a 106 körzetben lesz előválasztás. Az elmúlt hetekben azonban egyre világosabbá vált, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden választókerületben ádáz verseny kezdődik az egymással korábban még ellenséges pártok között. A háttérben megkezdődtek a tárgyalások a pártok között (az összes párt tárgyal a háttérben a másikkal), és az elmúlt időszakban napról napra hozzák nyilvánosságra, hogy melyik körzetben kit támogatnak.

Jakab Péter beszél a hat nagy ellenzéki párt közös sajtótájékoztatóján 2021. május 21-én, miután kiszivárgott egy előterjesztés, amely szerint Göd után Dunaújvárost és környékét is különleges ipari övezetté nyilvánítanák – Fotó: Huszti István / Telex

Az egyik legszéleskörűbb megállapodás jelen állás szerint a DK és a Jobbik között jött létre, amely bátran nevezhető az ellenzéki térfél legmeglepőbb húzásának a két párt előéletét és ideológiai távolságát tekintve. Az elmúlt hetekben sorra jelentette be Jakab Péter és Dobrev Klára, hogy a másik pártból kiket tartanak a legalkalmasabbnak a Fidesz legyőzésére.

Információnk szerint a 106 egyéni választókerület közel harmadában állapodott meg a DK és a Jobbik, több ellenzéki politikus is konkrét számot emlegetett: 31 körzetben támogatják egymást.

Ez a megállapodás azért külön figyelemre méltó, mert itt többről van szó, mint hogy a választási rendszer adottságai egy oldalra kényszerítette ezeket a pártokat. A két párt immár a saját döntése alapján nem küzd meg számos választókerületben, sőt, beáll a másik jelöltje mögé.

Megkezdte a kampányt, visszavonták a jobbikos jelölt javára

„(…) ha netán a Jobbik összeállna a DK-val, ami soha nem fordulhat elő, én sem tudnék például tükörbe nézni, meg mások se a Jobbikban” – mondta még a 2018-as választási kampányban Pál Gábor, a Jobbik képviselőjelöltje Pest megye 3. választókerületében, Szentendre és környékén.

Az akkori választáson valóban nem fogott össze a két párt, Király Miklós (DK) és Pál Gábor (Jobbik) szinte fej-fej mellett végzett, a „nevető harmadik” pedig a fideszes Hadházy Sándor lett, ő húzta be a körzetet. Pál ekkor még úgy vélte, hogy sokkal többet veszítene a Jobbik és a DK is, ha a két párt összeállna. Most viszont már Pálnak Dobrev Klárával van közös fotója, hétfőn pedig Gyurcsány az ő választókerületében kezdte meg az országjárását.

A DK ugyanis visszavonta a választókerületben már javában kampányoló és esélyesnek tartott Király Miklóst, hogy a Jobbik politikusát támogassa az előválasztáson.

Dobrev Facebook-posztja szerint Pál „mindent tud a Pilis-Dunakanyar térségéről” és „ötgyermekes családapaként pontosan ismeri, hogy milyen a tisztességesen élő magyarok élete, és milyen küzdelmekkel néznek szembe a mindennapokban.” Van, hogy az erősebbnek kell engednie a kompromisszum érdekében, erről beszélt a visszaléptetett Király hétfőn a Telexnek. Ő úgy látja, helyi szinten most pont ez történt.

Gyurcsány Ferenc Szentendrén kampányol 2021. június 7-én – Fotó: Huszti István / Telex

Miután a kormányzati médiában szétcincálták a fentebb idézett videót, Pál egy hosszú Facebook-bejegyzésben magyarázta meg követőinek a dolgot. Azt írta, 2018-ban valóban így gondolta, de meglett a külön indulás eredménye: „ismét kétharmaddal nyert a rezsim, csúcsra járatva a lopást.” Úgy fogalmaz, ma akkor nem tudna tükörbe nézni, ha a külön indulással ismét elősegítené a Fidesz kétharmadát. Szerinte a fideszes rezsimet csak közösen, összefogással tudják legyőzni, és nincs B-válaszlehetőség előttük.

Felosztották Miskolcot, kifaroltak a komáromi jelölt mögül

De térjünk át az ország másik pontjára. A 2019-es önkormányzati választáson teljes volt az összhang Jakab Péter és Varga László MSZP-s országgyűlési képviselő között Miskolcon. A két politikus közösen kampányolt Veres Pál ellenzéki polgármesterjelölt mellett, aki meg is nyerte a választást. A választás éjszakáján szinte egyértelműnek tűnt, hogy a következő választáson összefog a Jobbik és az MSZP Miskolcon, miután 2018-ban mindkét körzetben kioltották egymást.

Az tűnt logikusnak, hogy Jakab indul majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. választókerületében, ahol legutóbb mindössze 127 szavazattal maradt le a fideszes Csöbör Katalin mögött, Varga pedig a másik miskolci körzetben, ahol 2014-ben már egyszer összejött neki a győzelem, és legutóbb se maradt le sokkal a fideszes Hubay György mögött.

Nem így lett, Jakab előbb bejelentette, hogy a miniszterelnök-jelölti kampány miatt nem indul el egyéniben, és helyette Szilágyi Szabolcs miskolci önkormányzati képviselőt jelöli a Jobbik. Ekkor még úgy tűnt, Szilágyinak a DK jelöltjével, Hegedűs Andreával kell megküzdenie az előválasztáson az 1-es miskolci körzetben, a DK-s politikus indulását már korábban közzétették. Pár napja azonban kiderült, hogy felosztotta Miskolcot a Jobbik és a DK egymás között.

DK beállt Szilágyi mögé az 1. választókerületben, Hegedűs Andreát pedig a másik miskolci körzetben indítják inkább, és itt a Jobbik Varga helyett őt támogatja.

Nem ez az egyetlen körzet, ahol a két párt meglepő lépést tett a megállapodás miatt. Komárom-Esztergom megye 3. választókerületében kifarolt a DK a már korábban bejelentett jelöltje, Nemes Andrea mögül, hogy Szanyi Gábor jobbikos politikust tudja támogatni. Pedig Komáromban Nemes volt az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje 2019-ben, a szavazólapon a neve mellett ott volt a Jobbik és a DK logója is.

Márki-Zay Péter abszurdnak nevezte a DK döntését.

„A Jobbik-DK nem egy természetes szövetség. Ez a füstös szobák világa. Mit gondol egy Jobbik szavazó, ha azt mondják neki, támogassa a DK-t?”

– fogalmazott meg éles kritikát a Nemes Andreát támogató Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje a Népszavának adott interjúban.

Hegedűs Andrea, a DK Borsod-Abaúj-Zemplén 2. választókerületében jelölt politikus szórólapja, Dobrev Klárával közös kampányeseményen 2021. június 4-én – Fotó: Dobrev Klára / Facebook

Érdemben befolyásolná a választást a Jobbik ott is, ahol nem indul el

Megkérdeztük erről Szabó Gábort, a Jobbik Országos Választmányának elnökét, aki azt írta, ugyanúgy állnak a DK-hoz, mint a többi ellenzéki párthoz.

„Sok mindenben mást gondolunk a világról, máshonnan közelítjük meg a problémákat, több esetben más válaszokat is adunk rá, de mindannyian le akarjuk váltani az Orbán-kormányt, és a választóink közös sürgetését meghallva szövetséget kötöttünk egymással.”

Hozzátette, nem csak a DK-val, hanem az összes ellenzéki párttal kötöttek egyezséget az alkalmasnak gondolt jelöltjeik támogatására. „A legátfogóbb megállapodást a Jobbik az LMP-vel kötötte, a Momentummal meg szám szerint kettő megállapodást is tető alá tudtunk hozni, így a DK-val való együttműködésünk érdemi, de csak egy a sorban.”

Arra a kérdésünkre ugyanakkor nem válaszolt, hogy összesen hány körzetet érint a DK-val kötött megállapodásuk. Úgy fogalmazott, a Jobbik az előválasztást annak tekinti, ami miatt elindították az egész folyamatot, „a legalkalmasabb jelöltek megtalálási módjának, nem pedig a pártok közötti szépségversenynek és a belső erősorrend eldöntésének.”

„Az elmúlt időszakban a Jobbik vált a legerősebb ellenzéki párttá, így tisztában vagyunk azzal, hogy súlya van annak, mely személyeknek adjuk a támogatásunk.

Ez több helyen érdemben befolyásolhatja is a választás kimenetelét, és történelmi felelősségünk tudatában mi ezzel szerettünk volna is élni az általunk alkalmasnak tartott jelöltek javára”

– írta a Jobbik politikusa. Előreláthatólag 40 és 50 közötti körzetben lesz a Jobbiknak jelöltje, de a végleges szám csak augusztus végére lesz meg.

A DK-t hiába faggattuk már múlt hét közepén a Jobbikkal való együttműködés részleteiről, nem válaszoltak. Korábban ugyan azt mondta Barkóczi Balázs a Telexnek, hogy mind a 106 választókerületben lesz saját jelöltjük, az azonban mostanra biztossá vált, hogy sok helyen más párt jelöltje mögé állnak be. A DK sajtóosztályát később még kérdeztük Nemes Andrea visszaléptetésének okairól és a miskolci választókerületekről is, de ezekre a kérdéseinkre se kaptunk választ.

Budapesten besegít a Jobbik a rázósabb körzetekben

Így egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy harmincnál több körzetben kötött megállapodást a két párt. Összeszedtük, hogy cikkünk megjelenésekor már melyik körzetekben állapodott meg biztosan Gyurcsány és Jakab pártja.

A Jobbik támogatja

  • Gy. Németh Erzsébetet Újbudán (Budapest 2. választókerület),
  • Kálmán Olgát a II-III. kerületben (Budapest 4.),
  • Varju Lászlót Újpesten (Budapest 11.),
  • Barkóczi Balázst a XV. kerületben (Budapest 12.),
  • Hegedűs Andreát Miskolcon (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2.),
  • Ráczné Földi Juditot Székesfehérváron (Fejér megye 1.),
  • Balázs Pétert Bicskén (Fejér megye 3.),
  • Berecz Mátyást Egerben (Heves megye 1.) és
  • Konczer Eriket Tatabányán (Komárom-Esztergom megye 1.).

A DK pedig

  • Szilágyi Györgyöt Rákosmentén (Budapest 14. választókerület),
  • Szabó Ervint Orosházán (Békés megye 4.),
  • Szilágyi Szabolcsot Miskolcon (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1.),
  • Kálló Gergelyt Dunaújvárosban (Fejér megye 4.),
  • Csányi Tamást Törökszentmiklóson (Jász-Nagykun-Szolnok megye 4.),
  • Nunkovics Tibort Esztergomban (Komárom-Esztergom megye 2.),
  • Szanyi Gábort Komáromban (Komárom-Esztergom megye 3.),
  • Pál Gábort Szentendrén (Pest megye 3.),
  • Lengyel Mátét Nyíregyházán (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1.) és
  • Rig Lajost Tapolcán (Veszprém megye 3.) támogatja.

Mivel a legutóbbi mérések alapján a két legerősebb ellenzéki pártról van szó, a megállapodásokkal alaposan feladták a leckét a Momentumnak és az MSZP-Párbeszéd szövetségnek. Talán már erre lehetett az a válasz, hogy az elmúlt napokban több körzetben is kirajzolódott egy másik összefogás. A II-III. kerületben a Momentum visszavonta Berg Dánielt, és beállt a párbeszédes Tordai Bence mögé, míg Szegeden is megállapodást kötött a két párt. Az egyik körzetben az MSZP-s Szabó Sándort támogatja a Momentum, a másik körzetben pedig a momentumos Mihálik Edvin mögé állt be az MSZP-P. A Telex információja szerint az MSZP-Párbeszédben és a Momentumban is észlelték ugyanis a DK-Jobbik megállapodást, és szeretnének rá választ adni.

Hivatalosan csak július 26. után kell jelezniük a jelölteknek az indulási szándékukat az ellenzéki előválasztáson. Addig még van bő egy hónap, ami alatt születhetnek meglepő egyezségek. A DK és a Jobbik ilyen szintű egymásra találását azonban biztosan nehéz lesz felülmúlni.

telex.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: