Otthon / Friss hírek / Újság, műanyag, védettség – Így változik az életünk július 1-jétől

Újság, műanyag, védettség – Így változik az életünk július 1-jétől

Az Mfor.hu szedte össze, hogy milyen változások lépnek életbe július 1-én. Magyarországon is hatályba lép például az európai uniós zöld útlevél. Az útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz átvehető, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból lehet majd kinyomtatni. Az uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező kínai és orosz vakcinák elfogadása egyelőre tagállamok közötti megállapodás kérdése marad.

Megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége is. A július 1-jei dátummal a 22 euró alatti áruk áfamentessége szűnik csak meg, a vámmentességük nem. Az áruk behozatala 150 eurós összeghatárig – az alkoholtartalmú termékek, a parfümök és a kölnivizek, továbbá a dohány és a dohánytermékek kivételével – továbbra is vámmentes, de az unióba érkező minden egyes küldeményre vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani.

Július 1-jétől a posta megszünteti a napilapok kézbesítését is, csak június 30-áig biztosítják a napilapok, valamint a napilapot is tartalmazó lapcsomagok terjesztését, ezután a lapok kiadójának kell nyújtania a szolgáltatást előfizetőik számára.

KAPCSOLÓDÓ
Nem kézbesít nyártól napilapokat a Posta

Gazdasági megfontolásból.

Életbe lép az egyszer használatos műanyagokat tiltó rendelet, aminek értelmében több terméket is kivezetnek. Ezek:

  • az egyszer használatos evőeszközök és tányérok,
  • az műanyag szívószálak,
  • a fültisztítók,
  • a léggömbök pálcái,
  • és az oxidatív úton lebomló műanyag termékek.
KAPCSOLÓDÓ

Július 1-jétől életbe lépnek az e-kereskedelmet, így a webáruházakat érintő új áfaszabályok. Ez az új szabályozás befolyással lesz azoknak az online piactereknek és webáruházaknak az áfa-kötelezettségeire, amelyek nemcsak magyarországi vásárlóknak, hanem az EU több országába is értékesítenek. Az EU-n belüli online értékesítés szabályai szerint jelenleg csak az adott tagállamba történő, meghatározott értékhatárt meghaladó értékesítések esetén kell az áfát a vevő helye szerinti tagállamban megfizetni, egyébként az eladó fizethet áfát a saját tagállamában.

Ezek a szabályok július 1-jétől úgy változnak, hogy a határon átnyúló, elsősorban magánszemély vevő részére értékesített termékek esetében az áfát szinte minden esetben a vevő helye szerinti tagállamban kell megfizetni, az ott érvényes áfa-mértékkel. Mindez azt is jelenti, hogy a webáruháznak a vevők tagállamainak minden egyes nemzeti adóhatósághoz külön-külön be kell jelentkeznie, majd az ott érvényes szabályok szerint külön-külön áfa-bevallásokat kell benyújtania és ennek megfelelő áfa-befizetéseket kell teljesítenie.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: